open-navfaktor-logo
search
Izbori
Demokrata Kathy Hochul prva žena izabrana za guvernera države New York
Demokrata Kathy Hochul postala je prva žena izabrana za guvernera države New York, osvojivši tako dužnost koju je preuzela 2021. kada je bivši guverner Andrew Cuomo podnio ostavku. 
09.11.2022. u 08:48
get url
text

Pobijedila je republikanskog kongresmena Leeja Zeldina, saveznika Donalda Trumpa koji je vodio kampanju usmjerenu na strah od nasilnog kriminala.

- Večeras ste učinili da se vaši glasovi čuju glasno i jasno. I učinili ste me prvom ženom ikada izabranom za guvernerku države New York. Ali nisam ovdje da stvaram historiju, ovdje sam da napravim razliku - rekla je Hochul u utorak navečer, piše Associated Press. 

Bivša kongresmenka radila je kao zamjenica guvernera Cuoma prije nego što je preuzela dužnost u augustu 2021. i pokušala je pokazati da je njen rad drugačiji od onoga koji je Cuomo do tada imao. On je podnio ostavku zbog optužbi za seksualno uznemiravanje, koje je on negirao.

Očekivalo se da će Hochul, koja je porijeklom iz Buffala, pobijediti u državi u kojoj ima dvostruko više registrovanih demokrata nego republikanaca.

Građani New Yorka nisu izabrali republikanca za guvernera otkako je guverner George Pataki osvojio treći mandat 2002. godine. Međutim, Lee Zeldin je utrku učinio konkurentnom, približivši se Hochul u posljednjim sedmicama i čak se činilo da ju je potaknuo da govori više o javnoj sigurnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.