open-navfaktor-logo
search
Ministarstvo trgovine FBiH
Evo zašto se cijena goriva u FBiH ne može zamrznuti, šta je sa kontrolom cijena hrane?
Građani Federacije svjedoci su da cijene hrane svakodnevno rastu, pa je ulje dostiglo cijenu od 3,35 KM, kilogram piletine je došao skoro na 10 KM, hljeb i peciva su poskupjeli, neka i za pola KM, a plaće u realnom sektoru i penzije su na istom nivou. Zbog svega građani se s pravom pitaju da li Federalno ministarstvo trgovine prati situaciju, hoće li nešto poduzeti.
10.11.2021. u 15:18
get url
text
Gorivo

Također, na posljednjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH je upućena inicijativa prema Ministarstvu trgovine FBiH, Vladi FBiH, da se zamrzne cijena goriva u FBiH, po ugledu kako je to učinila Republika Hrvatska, a kako bi se ublažio još veći udar poskupljenja na građane.

BiH je u cijelosti ovisna o uvozu naftnih derivata

- Federalno ministarstvo trgovine s ciljem održavanja stabilnosti tržišta, cijena i životnog standarda građana prati kretanje cijena na osnovu dostavljenih podataka. Također, provodi odgovorne politike za koje je nadležno, a naročito u pogledu predlaganja određenih mjera Vladi Federacije BiH, bilo da se radi o praćenju kretanja cijena na tržištu u funkciji zaštite javnog interesa i zaštite interesa potrošača, kao i u pogledu primjene mjera neposredne kontrole cijena u slučaju poremećaja na tržištu - navode za Faktor iz Federalnog ministarstva trgovine i dodaju:

- Kad govorimo o aktuelnim poremećajima u kretanju cijena i odnosima cijena, manifestiranih kroz rast cijena osnovnih životnih namirnica i naftnih derivata, kako u BiH tako i u cijelom svijetu, on je rezultat globalne ekonomske krize uzrokovane pandemijom COVID-19.

Upitali smo da li se razmišlja o zamrzavanju cijena goriva u FBiH po ugledu na susjednu Hrvatsku.

- Vlada Republike Hrvatske je u oktobru 2021. godine donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata. U obrazloženju je navedeno je da su prometnici naftnih derivata u Hrvatskoj u kontinuitetu od početka pandemije ostvarivali nerealno visoke marže koje su se kretale u iznosu od 0,50 do 0,65 KM po litru. Navedeno je i da je marža naftnih distributera u RH neprimjereno visoka za aktuelnu ekonomsku realnost i da se nametnula potreba donošenja neke od zakonom predviđenih iznimnih mjera kontrole cijena - kažu u ministarstvu.

Osvrnuli su se na cijenu goriva u našoj zemlji.

- Bitno je istaći da je Bosna i Hercegovina u cijelosti ovisna o uvozu naftnih derivata (Rafinerija Bosanski Brod je izvan proizvodne funkcije jer se od oktobra 2018. godine nalazi u remontu). Dinamika kretanja cijena sirove nafte utječe i na berzanske kotacije naftnih derivata na referentnim berzama u Mediteranu. Imajući to u vidu, evidentno je da je vanjski faktor utjecao na povećanje rafinerijskih cijena, odnosno nabavnih cijena derivata, a BiH kao 100 posto uvoznik na to ne može utjecati - kažu.

Ekonomska katastrofa za FBiH

Podsjećaju da je 01. aprila ove godine Vlada Federacije BiH donijela, na prijedlog ovog ministarstva, Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate. Tako je privrednim društvima koja obavljaju trgovinu naveliko naftnim derivatima propisana maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM/litru derivata, a privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,25 KM/litru derivata. Ova odluka je na snazi.

- U vezi s aktuelnim mjerama neposredne kontrole cijena naftnih derivata koje su na snazi u R Hrvatskoj i Federaciji BiH, želimo da naglasimo da je Vlada Federacije BiH na prijedlog Ministarstva trgovine donijela najprimjereniju mjeru neposredne kontrole cijena, mjeru ograničenja visine marži u veleprodaji i maloprodaji naftnih derivata. Kompariranjem nivoa cijena u R Hrvatskoj i Federaciji BiH uočljivo je da su cijene u Federaciji BiH niže. Naime, na dan 09.11.2021. godine u Federaciji BiH maloprodajna cijena za premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 je niža za 0,50 KM/litru, a za dizel BAS EN 590 (10 ppm) je niža za 0,38 KM/litru u odnosu na susjednu R Hrvatsku - kazali su nam u ministarstvu i dodali:

- Kako je u ovom slučaju, da još jednom istaknemo, došlo do neželjenog povećanja cijene naftnih derivata, isključivo zbog vanjskog faktora, usljed rasta nabavnih / rafinerijskih cijena, evidentno je da bi se u slučaju propisivanja mjere neposredne kontrole cijena određivanjem najvišeg nivoa cijena, kako je to trenutni slučaj u R Hrvatskoj, nedvojbeno odrazilo na uredno snabdijevanje tržišta Federacije BiH, te uzrokovalo smanjenu ponudu, pa čak i nestačicu naftnih derivata. Ekonomski je logično da niti jedan prometnik naftnim derivatima neće raditi na svoju štetu, odnosno, da se bavi prodajom naftnih derivata na način da ih prodaje po nižoj cijeni od nabavne. Ne treba previše naglašavati da bi nestašica naftnih derivata, odnosno prestanak snabdijevanja tržišta Federacije naftnim derivatima predstavljalo ekonomsku katastrofu za Federaciju BiH.

Pitali smo šta je sa kontrolom cijena hrane.

Inspekcijske kontrole

- U pogledu osnovnih životnih namirnica ističemo da je Vlada Federacije BiH 08. aprila ove godine donijela Odluku o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode. Odluka je donesena u cilju postizanja neophodnog balansa između zaštite životnog standarda građana kupaca i ekonomski održivog poslovanja proizvođača i trgovaca, te radi amortiziranja negativnog ekonomskog utjecaja pandemije COVID-19 na životni standard građana - navode.

Kažu da lista prehrambenih namirnica i drugih proizvoda sadrži ukupno 17 stavki i obuhvata pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode koji su neophodni za zaštitu životnog standarda i ekonomskih interesa građana u Federaciji BiH.

Dodaju da provedbu Odluke kontrolišu federalni i kantonalni tržišni inspektori.

- Prema informacija Federalne uprave za inspekcijske poslove, u periodu april - septembar ove godine izvršena su 1.122 inspekcijska nadzora, od kojih su u 171 utvrđene nepravilnosti i izdati prekršajni nalozi u iznosu od 151.200,00 KM. Utvrđeno je da su inspekcijski organi dominantno vršili nadzor nad formiranjem veleprodajnih i maloprodajnih cijena osnovnih životnih namirnica kod značajnih veletrgovaca, kao i kod svih većih trgovaca namalo - naveli su nam iz Federalnog ministarstva trgovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.