open-navfaktor-logo
search
Prve reakcije
Kandidati pozivaju na glasanje za Macrona: Francusku ne treba da vodi neko blizak Putinu
Kandidatkinja konzervativaca Valerie Pecresse govorila je nakon objavljivanja prvih rezultata predsjedničkih izbora u Francuskoj i pozvala glasače da izaberu Emmanuela Macrona u drugom krugu. Ona je rekla da krajnja desnica nikada nije bila bliža moći, ali da je francuski narod "morao reći ne ekstremizmu".
10.04.2022. u 21:01
get url
text

- Istorijska blizina marine Le Pen sa Vladimirom Putinom je diskredituje da brani interese naše zemlje u ovim tragičnim vremenima. Njen izbor bi značio da bi Francuska postala irelevantna na evropskoj i međunarodnoj sceni. Stoga, i uprkos mom snažnom neslaganju sa Macronom. Glasat ću za njega kako bih zaustavila Marine Le Pen - rekla je Pecresse u svom obraćanju.

VEZANI TEKST - Putin će sutra više misliti o Francuskoj nego o Ukrajini: Moskva želi pobjedu desničarke Le Pen, šta može Macron

Isto tako, kandidatkinja Socijalističke partije Anne Hidalgo, koja je također poražena u anketama, rekla je svojim sljedbenicima da glasaju za Macrona u drugom krugu.

- Da Francuska ne bi zapala u mržnju svih protiv svih, svečano vas pozivam da 24. aprila glasate protiv krajnje desnice Marine Le Pen - rekla je ona.

Komunistička partija Fabien Roussel i Yannick Jadot iz Zelenih također su zatražili od svojih sljedbenika da glasaju za Makrona u drugom krugu kako bi zadržali krajnju desnicu izvan vlasti, prenosi BBC.

Međutim, sve te stranke zajedno su dobile samo oko 12 posto glasova.

Nakon što je bio treći na glasanju, krajnji ljevičar Jean-Luc Melenchon također je pozvao svoje pristalice da glasaju za Macrona.

- Ne smije biti niti jedan jedini glas za Le Pen u drugom krugu - poručio je on.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.