Energija

Marić: Moguće poskupljenje struje ako se ne realizira projekt Bloka 7 TE Tuzla

Borislav Marić

Ako projekt izgradnje bloka 7 TE Tuzla ne bude realiziran Bosna i Hercegovina morat će uvoziti električnu energiju, što će rezultirati poskupljenjem cijene struje, kazao je u intervjuu za bh. izdanje Večernjeg lista inženjer rudarstva i bivši ambasador BiH u Narodnoj Republici Kini Borislav Marić.

Komentiraju ekonomsku suradnju BiH i Kine, Marić je spomenuo infrastrukturne projekte u energetici.

- Nažalost, već neko vrijeme se čeka finalna faza izgradnje Bloka 7, koja bi omogućila da Federacija, a samim tim i BiH, ima energetsku neovisnost i riješi pitanje više od 15.000 rudara čija je egzistencija bez izgradnje Bloka 7 itekako upitna. Ne samo to. Žitelji BiH mogli bi doživjeti poskupljenje električne energije ako ne budu izgrađene zamjene ili nove termoelektrane koje bi zamijenile one visoko zagađujuće koje se planiraju zatvoriti od 2024. – kazao je Marić.

Prema njegovim riječima, dekarbonizacija će neminovno doći i ugljen će se postupno ukinuti, ali, kako je istaknuo, postupno je ključna riječ.

- Trenutno, termoelektrane na ugljen godišnje proizvodu oko 70 posto ukupne proizvodnje električne energije u BiH. Oni su najveći i najpouzdaniji izvor opskrbe električnom energijom, jer proizvodnja hidroenergije, čiji je instalirani kapacitet čak nešto veći od toplinske energije, varira s godišnjim dobima i sve je više pogođena sušom u posljednjem desetljeću - dodao je.

U slučaju da taj projekt ne bude realiziran BiH će svoje potrebe za električnom energijom morati podmirivati većim uvozom, što će povećati troškove opskrbe strujom i stvoriti veće finansijske obaveze, smatra Marić.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga