open-navfaktor-logo
search
Opasne strelice
Plenković: Podržavam što Čović nije htio biti na sastanku s Komšićem
Premijer Hrvatske Andrej Plenković prokomentarisao je jučerašnji sastanak članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lidera bh. stranaka u Briselu sa vodećim ljudima Evropske unije.
13.06.2022. u 17:14
get url
text

- Cijelu nedjelju su trajali sastanci s predstavnicima političkih stranaka i trojicom članova Predsjedništva. Cijeli proces se događa na inicijativu Hrvatske, tražili smo vrh EU-a da se počne baviti BiH Jučerašnji sastanak dogodio se na inicijativu Hrvatske, predsjednika Europskog vijeća Michela i Josepa Borrella. Mislim da je izjava koja je jučer usvojena izrazito dobra za BiH. Hrvati se spominju izričito, konstitutivni narodi se spominju izričito, izborima bi se trebalo pristupiti hitno - kazao je Plenković.

Osvrnuo se i na nedolazak predsjednika Hrvatske demokratske zajednice Dragana Čovića na sastanak zbog prisustva člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

- Ono što je Hrvatima neprihvatljivo je nama jasno, razumljivo i možemo to argumentirati. To što je Čović imao stav da ne želi biti doveden u kontekst s Komšićem, pa to je normalno - rekao je i kazao da podržava Čovićevu izjavu o tome da ne želi biti na sastanku s dvojicom predstavnika Bošnjaka.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.