open-navfaktor-logo
search
Agresija na Ukrajinu
Procurilo pismo Rusije Vijeću sigurnosti: Spriječite gnusni zločin
Rusija namjerava u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija iznijeti svoje optužbe da Ukrajina planira napad "prljavom bombom" i pozvala je čelnika UN-a Antonia Guterresa da učini sve što može kako bi "spriječio taj gnusni zločin".
25.10.2022. u 08:05
get url
text

S napredovanjem ukrajinskih snaga u strateški važnu pokrajinu Herson koju je Rusija okupirala, najviši ruski dužnosnici telefonirali su zapadnim kolegama u nedjelju i ponedjeljak kako bi im rekli da Moskva sumnja da Ukrajina planira upotrijebiti takozvanu "prljavu bombu" s nuklearnim materijalom.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je odgovorio optuživši Rusiju da sama planira takav napad, a da će za njega optužiti Ukrajinu. Zapadne zemlje također su odbacile optužbe Rusije kao izgovor za intenziviranje osmomjesečnog rata koji je započeo u februaru kada su ruske snage izvršile invaziju na susjednu Ukrajinu.

- Upotrebu "prljave bombe" od kijevskog režima smatrat ćemo činom nuklearnog terorizma - napisao je ruski ambasador pri UN-u Vasilij Nebenzia u pismu, u koje je Reuters imao uvid, Guterresu i Vijeću sigurnosti u ponedjeljak.

- Pozivamo zapadne zemlje da utječu na režim u Kijevu kako bi odustao od svojih opasnih planova koji prijete međunarodnom miru i sigurnosti. Pozivamo glavnog sekretara Ujedinjenih nacija da učini sve što je u njegovoj moći kako bi spriječio da se ovaj gnusni zločin dogodi – kazao je.

Rusija je drugim članicama Vijeća najavila da će to pitanje iznijeti na sastanku iza zatvorenih vrata u utorak, rekle su diplomate.

Vijeće je održalo više desetaka sastanaka o Ukrajini, ali nije u mogućnosti poduzeti nikakve značajne mjere jer Rusija ima pravo veta, zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama, Kinom, Britanijom i Francuskom.

Rusija je u UN-u diplomatski izolirana. Ranije ovog mjeseca tri četvrtine 193-člane Opće skupštine, 143 zemlje, glasalo je za osudu ruskog "pokušaja nezakonite aneksije" četiri djelimično okupirane regije u Ukrajini i pozvalo sve zemlje da ne priznaju taj potez.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.