open-navfaktor-logo
search
Nemaju municije
Šef ruske plaćeničke grupe Wagner: Ako se mi povučemo iz Bahmuta, cijeli front će se urušiti
Osnivač ruske plaćeničke grupe Wagner Jevgenij Prigožin rekao je da njegovim snagama koje se bore za kontrolu nad ukrajinskim gradom Bahmutom nedostaje municije te da će se cijeli front srušiti ako budu prisiljeni na povlačenje.
06.03.2023. u 08:20
get url
text

- Ako se Wagner sada povuče iz Bahmuta, cijeli front će se urušiti - rekao je Prigožin u videu objavljenom tokom vikenda i dodao da situacija neće biti sjajna za sve vojne formacije koje štite ruske interese.

Reuters nije mogao neovisno potvrditi kada i gdje je video snimljen. Snimak je objavljen na Telegram kanalu koji je širio vijesti o Prigožinu i povezao se s Wagnerovom grupom. Video nije objavljen na Prigožinovom uobičajenom kanalu press službe.

Prigožin je u petak rekao da su njegove jedinice praktično opkolile Bahmut, gdje su se borbe intenzivirale prošle sedmice, a ruske snage napadaju s gotovo svih strana.

Ali u nedjelju se požalio da većina municije koju je njegovim snagama obećala Moskva u februaru još nije isporučena.

- Za sada pokušavamo otkriti razlog: je li to obična birokratija ili izdaja - rekao je Prigožin na svom uobičajenom kanalu Telegram službe za medije.

Šef plaćenika redovno kritizira ruske načelnike štabova i generale. Prošlog mjeseca optužio je ministra odbrane Sergeja Šojgua i druge za "izdaju" zbog uskraćivanja isporuke municije njegovoj miliciji, piše Hina.

U gotovo četverominutnom videu objavljenom na Telegram kanalu Wagner Orchestra, Prigožin je rekao da su njegovi vojnici zabrinuti da ih Moskva želi proglasiti mogućim žrtvenim jarcima ako Rusija izgubi rat.

- Ako se povučemo, onda ćemo zauvijek ući u historiju kao ljudi koji su učinili glavni korak ka gubitku rata - rekao je Prigožin.

Igor Girkin Strelkov, osuđenik zbog rušenja leta MH17 2014. godine i bivši FSB-ovac, kazao je da je Jevgenij Prigožin ratni zločinac. Pozvao je da se Prigožina odmah ukloni s čela Wagnera te dodao da Wagner ima malen utjecaj na stanje na ratištu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.