open-navfaktor-logo
search
Odluka Suda BiH
Slučaj "Dženan Memić": Produžen pritvor Zijadu Mutapu i Hasanu Dupovcu
Sud Bosne i Hercegovine produžio je pritvor Zijadu Mutapu i Hasanu Dupovcu, osumnjičenima u predmetu "Dženan Memić".
25.06.2021. u 17:31
get url
text

Advokat porodice Memić, Ifet Feraget kazao je da je pritvor i Mutapu i Dupovcu produžen za još 25 dana i ovo je prvi put da se desi da se postupa tačno po pravnoj struci i poštivanju svih prava iz Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama.

Osim produženja pritvora, odbijena je i žalba Alise Ramić (rođeno Mutap), te i ona ostaje u pritvoru.

VEZANI TEKST - Alisi Mutap i Muameru Ožegoviću određen jednomjesečni pritvor

- Hvala Sudu i Tužilaštvu BiH što su donijeli ovakvu odluku. Ova borba traje, ali svakim danom daje rezultate. Više smo mi učinili za pravosuđe zadnjih pet godina i to upravo našom borbom nego što je to učinjeno u proteklih 30 godina - kazao je Feraget.

Kako je naveo, očekuje se da za 20-ak dana bude podignuta optužnica protiv pet uhapšenih osoba u ovom predmetu – Alise Ramić Mutap, Hasana Dupovca, Zijada Mutapa, Josipa Barića i Muamera Ožegovića.

Zijad Mutap je otac Alise Ramić (Mutap) i on je osumnjičen za ometanje istrage u slučaju "Dženan Memić". Uhapšen je zajedno sa Hasanom Dupovcem, tadašnjim šefom Odsjeka MUP-a KS za saobraćajne istrage, koji je prvi razgovarao s ocem stradalog Murizom Memićem i pritom mu otkrio informacije o stradanju njegovog sina, a koje nisu službeno zabilježene.

VEZANI TEKST - Tužilac: Alisa glumeći amneziju prikriva šta se desilo; Advokati: Pet puta smo tražili vještačenje bilo gdje na svijetu

Pritvor je produžen i Josipu Bariću, službeniku MUP-a KS za mjesec dana, koji se sumnjiči zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo organizirani kriminal iz člana 342. a vezi sa krivičnim djelom protivzakonito posredovanje iz člana 382. i pomoć učiniocu poslije učinjenog krivičnog djela iz KZ-a Federacije BiH.

Policajci DKPT-a Nebojša Veljović (penzionisan) i Nedžad Hrvat pušteni da se brane sa slobode. Tužioci su istakli kako je devet zaštićenih svjedoka, a više od 60 svjedoka do sada je saslušano.

Dvadesetjednogodišnji Dženan Memić preminuo je 15. februara 2016, nakon teških povreda koje je zadobio 8. februara iste godine, dok je s djevojkom Alisom Mutap šetao Velikom alejom na Ilidži. Ljubo i Bekrija Seferović su optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je Memić teško povrijeđen, ali ih je Kantonalni sud u Sarajevu oslobodio krivice. Vrhovni sud Federacije BiH dva puta je ukinuo presudu Kantonalnog suda, i postupak je trenutno na Vrhovnom sudu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.