open-navfaktor-logo
search
Ročište u Sudu BiH
Slučaj "Memić": Tužioci još nisu izvještačili telefon, policajac Barić pitao zašto je uopće u pritvoru
U Sudu BiH jutros je održano ročište povodom prijedloga Tužilaštva BiH koje je zatražilo još mjesec pritvora za Josipa Barića, pripadnika MUP-a KS, jednog od osumnjičenih u slučaju "Dženan Memić".
21.06.2021. u 12:58
get url
text

Ranije je Sud BiH samo djelimično prihvatio prijedlog Tužilaštva koje je za Barića tražilo još dva mjeseca pritvora, te mu pritvor produžilo za mjesec, naloživši tužiocima da za to vrijeme završe najavljena vještačenja.

Međutim, kako se jutros moglo čuti iz izlaganja tužilaca Ćazima Hasanspahića i Dubravka Čampare, ta vještačenja još nisu završena, te im je, kako su kazali, potrebno da osumnjičeni ostane još mjesec u pritvoru, kako ne bi boravkom na slobodi ometao istragu, te kako javnost ne bi bila uznemirena.

Tužilac: Optužnica u narednih mjesec

Tužilac Hasanspahić je jutros manje-više ponovio sve što se moglo čuti tokom prijedloga za određivanje pritvora Alisi Ramić (Mutap) i ostalima u petak.

VEZANI TEKST - Tužilac: Alisa glumeći amneziju prikriva šta se desilo; Advokati: Pet puta smo tražili vještačenje bilo gdje na svijetu

Kazao je da se radi o kompleksnoj istrazi, kao i da u naredni mjesec planiraju podići optužnicu protiv dosad uhapšenih sedam osoba, kao i proširiti je u odnosu na određeni broj osoba.

Napomenuo je i da je dosad devet svjedoka tražilo mjere zaštite.

- Ovdje se radi o prikrivanju dokazu, fingiranju dokaza, a sve s ciljem prikrivanja stvarnih okolnosti stradanja Dženana Memića - rekao je Hasanspahić.

Čampara je kazao da je nekoliko svjedoka spominjalo direktno Josipa Barića, kao i da, u zavisnosti od rezultata vještačenja, postoji mogućnost pojave novih svjedoka.

- Ovdje se radi o policajcu kojem je nadređeni osoba koja se nalazi u pritvoru (Hasan Dupovac, op. a.) i za kojeg Zijad Mutap (također u pritvoru, op. a.) kaže da ga poznaje 30 godina, da se poznaju, da su komšije - kazao je Čampara.

On je danas Sudu dostavio i izvještaj MUP-a Kantona Sarajevo o prijetnjama koje su upućene Murizu Memiću.

- Ako se prijeti čovjeku koji je izgubio dijete, šta da očekuje devet zaštićenih svjedoka ili svih 69 koliko ih je saslušano. Ovo je kompleksan i specifičan predmet koji izaziva veliku pažnju javnosti, zbog kojeg građani gube povjerenje u policiju i pravosuđe - rekao je Čampara, dodavši da se apsolutno protivi da Bariću umjesto pritvora budu određene mjere zabrane.

Advokatica Josipa Barića Marsela Bajramović kazala je da, kako se moglo čuti od tužilaca, 90 posto radnji koje je tužilaštvo preduzelo u posljednji se ne odnosi na njenog branjenika.

- Kada je produžen pritvor od mjesec, Vijeće kaže da ne nalazi značajan pomak od vremena određivanja pritvora. Vidimo da nikakav pomak nije napravljen, niti je to vještačenje završeno - kazala je Bajramović, te dodala da je novi prijedlog Tužilaštva proizvod nepoštivanja odluka suda.

Osvrnula se na tvrdnje tužilaštva koje se odnose na fingiranje dokaza, te spomenula da je njen kolega Kadrija Kolić na prošlom ročištu Sudu dostavio iskaz Ištvana Bodala, vještaka iz Novog Sada, koji je dao 21. januara 2020. godine, a u kojem navodi da je bio angažovan kao vještak od Instituta "Zenit" u Banjoj Luci, koji je radio vještačenje u slučaju Memić pred Kantonalnim sudom.

U tom iskazu Bodalo navodi da je bio na licu mjesta u Velikoj Aleji, da su mu plaćeni troškovi izlaska, da je on u svom nalazu naveo da se radi u saobraćajnoj nesreći, ali da je "Zenit" iskoristio sve činjenice iz tog nalaza, samo što mijenja mišljenje i navodi da se ne radi o saobraćajnoj nesreći.

- Tužilaštvo Kantona Sarajevo o tome je obavijestilo Tužilaštvo BiH, koje dosad ništa nije poduzelo, iako je on rekao da se stavlja na raspolaganje istražnim organima - rekla je Bajramović.

Dodala je da se prijetnje od jučer odnose isključivo na Alisu Ramić i da nemaju nikakve veze s Barićem, te od suda je tražila da se pusti na slobodu uz mjere zabrane.

Barić: Samo sam radio svoj posao

Sudu se na kraju obratio i sam Barić, koji je kazao da je već dva mjeseca u pritvoru i "da se sve vrijeme pita da li je lud ili sanja".

Kazao je da je "samo radio svoj posao, časno, pošteno i najbolje što zna".

- Tužiocu Ćato Merisu ništa nisam prešutio, čak sam mu i prenio da ovo meni sve izgleda šuhveli i da za svaki slučaj angažuje i krim-policiju. Ja se sad ovdje branim, nije mi jasno za šta - rekao je Barić.

Dodao je da tužilac nije imao nijednu primjedbu na njegov rad, da ga je vratio u bolnicu da izuzme predmet koji je bio u džepu od Dženana Memića i da su njegove sve stvari bile na stolu. To što nije izuzeo majicu Alise Mutap, kaže, nije njegova greška jer je stvari dobio od medicinske sestre, s obzirom na to da nije bila prisutna policajka, a radi se o ženskoj osobi.

- Žena je donijela to što je donijela, ja sam to predao i to je to - rekao je Barić.

O tvrdnji tužioca da poznaje Ziju Mutapa, kazao je da "poznaje i brata od Muriza Memića 40 godina".

- I s njima sam pričao, ali to Tužilaštvo ne spominje. Otvorit će se telefon, ako se nađe bilo kakav kontakt sa bilo kim osim sa Hasanom Dupovcem, vratite me godinu u pritvor - kazao je Barić.

Vijeće kojim predsjedava sutkinja Željka Marenić odluku o produženju pritvora Bariću donijet će u zakonom predviđenom roku. 

Nakon ročišta, ispred Suda BiH novinarima su se obratili Muriz Memić i njegov pravni zastupnik advokat Ifet Feraget. 

Feraget je rekao je "kako je teško slušati tuđe nebuloze kada znate svaki detalj".

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.