open-navfaktor-logo
search
Osam kilometara od fronta
Ukrajina: Mještani Orihiva svakodnevna meta ruskih napada, kako preživljavaju
Orihiv, u ukrajinskoj Zaporoškoj regiji, već godinu dana je pod intenzivnim napadima ruskih snaga, a mještani koji su se usudili ostati u gradu preživljavaju uz humanitarnu pomoć, javlja Anadolija.
04.03.2023. u 10:28
get url
text
Orihiv, Ukrajina
Orihiv, Ukrajina

Rat u Ukrajini počeo je ruskim napadom 24. februara prošle godine. Ruske snage provode intenzivne artiljerijske napade na naselja na prvim linijama fronta, uključujući i Orihiv koji se nalazi u regiji Zaporožje.

Uz dozvolu ukrajinske vojske, reporterska ekipa Anadolije posjetila je Orihiv, koji je od fronta udaljen svega osam kilometara i u kojem su vidljivi tragovi golgote rata koju proživljava taj kraj Ukrajine.

Infrastruktura u Orihivu je uništena i u gradu nema struje, plina i vode, a preživljavanje mještana dodatno otežava surova zima.

Grad je stalna meta ruskih artiljerijskih sistema i životi mještana Orihiva pod stalnom su prijetnjom. Stoga su i ulice uglavnom prazne. Ljude je moguće sresti uglavnom u terminima podjele humanitarne pomoći, a marketi i sve radnje u gradu su već mjesecima zatvoreni.

Ljudi uglavnom žive u skloništima ili podrumima kuća, a pitku vodu im dostavljaju vatrogasne cisterne.

Orihiv je do rata imao oko 15.000 stanovnika, a danas ih u tom mjestu živi manje od 2.000.

Orihiv, Ukrajina

(FOTO: AA)

Mještanin Sergej (50) kazao je novinaru Anadolije da ruske snage svakodnevno izvode napade na Orihiv i da ne biraju mete.

- Živimo u izuzetno teškim uvjetima. Tako već godinu dana, ali ne razmišljam o odlasku - kazao je Sergej, koji zbog sigurnosnih razloga nije želio otkriti prezime.

O teškom životu i borbi za preživljavanje u Orihivu svjedoči i 73-godišnja Valodija Čubenko.

- Svaki dan smo meta napada. Situacija je veoma teška, mada u posljednja dva ili tri dana se blago smiruje intenzitet tih napada - kazala je Čubenko.

Naglasivši da je humanitarna pomoć od vitalnog značaja za mještane tog ukrajinskog grada, Čubenko je kazala da već sedam mjeseci žive bez struje i da doslovno preživljavaju uz humanitarne pakete.

I 63-godišnja Tatijana Halčenskaja je kazala da po humanitarnu pomoć dolazi rizikujući život, ali da joj je to jedini način da preživi.

- Naravno da je teško živjeti pod ovakvim napadima, ali jaki smo i grad će opstajati sve dok smo mi u njemu - poručila je Halčenskaja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.