open-navfaktor-logo
search
Sastanak
Abbas poručio Bidenu da je spreman pružiti ruku Izraelu radi mira
Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas izjavio je u petak da je spreman pružiti ruku Izraelu za ponovno pokretanje mirovnih pregovora.
15.07.2022. u 14:44
get url
text

- Prilika za dvodržavno rješenje zasnovano na granicama iz 1967. godine može postojati samo danas, ne znamo šta će se dogoditi u budućnosti. Pružam ruku vođama Izraela da sklopimo mir - rekao je Abbas na zajedničkoj konferenciji za novinare s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u Betlehemu na Zapadnoj obali.

Abbas je pozvao na okončanje višedecenijske izraelske okupacije palestinskih teritorija i omogućavanje Palestincima da dobiju svoja "legitimna prava" na osnovu međunarodnih rezolucija.

Palestinski lider je također pozvao na ponovno otvaranje američkog konzulata u istočnom Al-Qudsu/Jerusalemu i uklanjanje Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) sa američke terorističke liste.

- Mi nismo teroristi - naglasio je on.

Palestinski predsjednik je također pozvao da se ubice palestinsko-američke novinarke Shireen Abu Akleh privedu pravdi. Biden je rekao da će američka administracija "nastaviti da insistira na potpunoj i transparentnoj istrazi o njenoj smrti".

Abu Akleh (51) koja je radila za mrežu Al Jazeera sa sjedištem u Dohi, ubijena je 11. maja dok je izvještavala o izraelskoj vojnoj akciji u blizini izbjegličkog kampa Jenin na okupiranoj Zapadnoj obali.

Iako su palestinski zvaničnici i Al Jazeera optužili Izrael za ubistvo reportera, Tel Aviv je negirao bilo kakvu odgovornost.

Američki predsjednik je izrazio pesimizam oko uspjeha dvodržavnog rješenja između Palestinaca i Izraela.

- Znam da se cilj dviju država čini tako dalek, dok su poniženja poput ograničenja kretanja i putovanja ili svakodnevne brige za sigurnost vaše djece stvarne i trenutne. Palestinci se osjećaju povrijeđenima. Ali mora postojati političko rješenje - rekao je Biden na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Biden je ponovio podršku dvodržavnom rješenju "prema principu od prije 1967. godine".

- Palestinski narod zaslužuje vlastitu državu koja je nezavisna, suverena i održiva - dodao je.

Američki predsjednik je obećao 200 miliona dolara Agenciji Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) i dodatnih 100 miliona dolara za bolnice koje služe Palestincima u okupiranom istočnom Al-Qudsu/Jerusalemu.

Biden je u srijedu stigao u Izrael na prvo službeno putovanje u regiju Bliskog istoka, gdje je obećao američku zaštitu Tel Avivu. Planirano je da otputuje i u Saudijsku Arabiju kasnije u petak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.