open-navfaktor-logo
search
Arhitekta iz Novog Pazara
Admir Marovac izumio pokretni mesdžid: Rasklapa se na dugme, štiti od pogleda, vjetra i kiše
Koliko puta ste putovali i namaz obavljali bez odgovarajućih uvjeta, pokraj puta, na parkingu benzinske pumpe ili odmaralištu? Pokretni mesdžid koji je izumio, i na čijoj izradi već godinu dana radi novopazarski arhitekta Admir Marovac trebao bi biti od koristi prilikom obavljana namaza dok ste na putovanju.
27.08.2023. u 12:04
get url
text

Ideja da kreira pokretni mesdžid, priča Marovac, potekla je upravo iz potrebe da muslimanima olakša obavljanje namaza dok putuju.

Velika potreba

- Na ideju sam došao tako što zaista postoji velika potreba za tim. Muslimani gdje god da krenu na put imaju problema i poteškoća sa obavljanjem namaza, naročito je taj problem izražen kod žena. Prepoznao sam problem i krenuo da razmišljam u tom smjeru kako da se to riješi, i došao sam do tog rješenja na kom intenzivno radim već godinu dana - priča Marovac.

 

Pokretni mesdžid koji izrađuje lako će biti rasklopljiv. Trenutno izrađuje mesdžid namijenjen jednoj osobi, kaže da planira izradu mesdžida za više osoba zbog obavljanja molitve u džematu.

- Mesdžid je u sklopljivo-rasklopljivoj formi. Cilj je da bude, kada je sklopljen, minimalnih dimenzija. U ovom slučaju dimenzije su 80 puta 80 centimetara i on bez poteškoća staje u prtljažnik automobila. Moguće ga je transportovati automobilom, nije moguće prevoziti ga biciklom ili motorom. Mesdžid se rasklapa bez ikakvog alata vrlo brzo i jednostavno, klikom na jedno dugme. Iz tih pet stubova koliko ima, razvučemo konstrukciju koja povuče i platno. Tada uđemo u kabinu i možemo obaviti namaz, zaštićeni smo od pogleda, vjetra i kiše. Trenutno izrađujem mesdžid namijenjen jednoj sobi, radit ću i na izradi mesdžida za dvije osobe jer postoji potreba i za obavljanjem namaza u džematu - kaže Marovac.

Ovaj mesdžid, odnosno kabina, može poslužiti i za druge namjene i u tome se ogleda značaj ovog izuma.

 

- Njegova prvobitna namjena je da se obavi namaz. Koristit će ako je potrebno da neko presvuče garderobu, da neka sestra presvuče dijete, može biti koristan i ribolovcima, može ih zaštiti od kiše i vjetra dok pecaju. Dok sam ga konstruisao video sam da može služiti i kao šator dok smo na kampovanju, možemo prespavati u njemu bez problema. Sve to su mogućnosti, ali, najvažnije njegova prvobitna namjena je da bude mesdžid - naglašava Marovac.

Hajrat koji želi pokloniti

On je rekao da mu nije namjera da pokretni mesdžid, svoj izum skriva od očiju javnosti i da ne strahuje od krađe ideje, čak je i priželjkuje i nudi pomoć ako bi neko želio da ga izrađuje, kako bi pokretni mesdžid koristio što većem broju muslimanskih vjernika. Kaže da je ovo hajrat koji želi da pokloni braći i sestrama.

 

- Ne marim da li će neko "ukrasti" ideju. Ovo je moj vakuf, molim Allaha dž. š. da ovaj pokretni mesdžid prihvati kao moj vakuf. Važno mi je da proizvod izađe u najboljoj mogućoj varijanti visokog kvaliteta. Cilj mi je da kompletan proizvod bude izrađen u Novom Pazaru. Ako bih i radio na patentiranu, ne bih to radio u cilju zaštite. Ko god misli da može da ga izrađuje, neka mi se obrati, dat ću mu instrukcije, tehničke detalje i neka krene sa proizvodnjom kako bi pokretni mesdžid stigao do što većeg broja muslimana. Ako bih ga ja patentirao to bih uradio samo da u nekom registru piše da je postojao neko u našem narodu ko je patentirao nešto toliko važno za muslimane - naveo je Marovac.

Ovaj mladi arhitekta marljivo svakog dana radi na izradi pokretnog mesdžida. Sve dijelove izrađuje na 3D printeru i mesdžid sklapa u svojoj radionici. ​​​​​​​

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.