open-navfaktor-logo
search
Ministarstvo odobrilo
Adnan Šerak ostaje u sarajevskom KPZ-u, tvrdi da mu je u Zenici ugrožen život
Šerak je naveo da smtra da bi povratkom u KPZ Zenica  njegov život bio ugrožen, a za što djelimično smatra odgovrnim medijske istupe njegove majke, kao i veliku medijsku zainteresovanost javnosti za razloge njegovog premještanja iz zeničkog u sarajevski zatvor
13.12.2019. u 18:19
get url
text

Federalno ministarstvo pravde usvojilo je prijedlog direktora KPZ-a Sarajevo Faruka Zubčevića da Adnan Šerak, osuđen zbog nanošenja teških povreda sa smrtnom posljedicom, i u narednom periodu nastavi izdržavati kaznu zatvora u KPZ-u Miljacka. 

Šerak, koji je slovio kao jedan od opasnijih zatvorenika u KPZ-u Zenica, podsjetimo, u septembru prošle godine prebačen je na izdržavanje kazne zatvora u KPZ Sarajevo. Kako smo tada objavili, on je prebačen u sarajevski KPZ zbog određenih sigurnosnih izazova, koji su njegov boravak u zeničkom zatvoru činili nesigurnim. 

Uprava zeničkog zatvora tada je od Ministarstva tražila da prebaci Šeraka u neki drugi zatvor, a kao razlog su naveli poteškoće u odvijanju resocijalizacijskog tretmana, Šerakov otpor prema sistemu izvršenja sankcija, počinjeno bjekstvo, kao i niz neosnovanih pritužbi na osoblje koje je, kako su tada naveli, Šerak podnosio Tužilaštvu BiH. 

Rješenjem kojim je u septembru odobreno Šerakovo premještanje u Sarajevo bilo je predviđeno da on u KPZ-u Miljacka boravi tri mjeseca, nakon čega bi bio ponovo vraćen u Zenicu. 

Međutim, direktor sarajevskog KPZ-a Zubčević se obratio Ministarstvu sa prijedlogom da Šerak nastavi izdržavati kaznu u tom zatvoru. Kao razlog za taj potez Zubčević je naveo činjenicu da se Šerakov proces resocijalizacije u Sarajevu odvija bez ikakvih poteškoća, kao i da mu se Adnan Šerak u više navrata obraćao sa molbom da ostane u KPZ-u Sarajevo.

Šerak je naveo da smatra da bi povratkom u KPZ Zenica  njegov život bio ugrožen, a za što djelimično smatra odgovrnim medijske istupe njegove majke, kao i veliku medijsku zainteresovanost javnosti za razloge njegovog premještanja iz zeničkog u sarajevski zatvor. 

Prema novom rješenju Ministarstva, Šeraku se odobrava da nastavi izdržavati kaznu u Sarajevu do 16. februara 2020.godine. 

Kako saznajemo iz pouzdanih izvora, još neki zatvorenici iz Zenice su od Ministarstva tražili da budu premješteni iz te kazneno-popravne institucije, kao i da je pripadnicima policijskih agencija odobren kontakt sa Šerakom, a u vezi s ispitivanjem njegovih navoda o stanju u KPZ-u Zenica.

Direktor KPZ-a Sarajevo potvrdio je za Faktor da je Ministarstvo pravde po njegovom obrazloženom prijedlogu, odobrilo ostanak Adnana Šeraka u ovoj kazneno-popravnoj instituciji još dva mjeseca. 

Na naš upit je kazao da resocijalizacija Adnana Šeraka u Sarajevu protiče bez ikakvih problema, te da je on u Sarajevu primjeren zatvorenik.

Faruk Zubčević 

- Što se tiče stanja u zatvoru u Zenici nije mi poznato kakva je tamo situacija i šta su njihovi eventualni problemi. Ako ih ima, to je pitanje za Ministarstvo, odnosno ministra Matu Jozića koji je jedini ovlašten da o tome govori - kazao je Zubčević. 

Bez odobrenja ministra nije želio govoriti ni direktor zeničkog KPZ-a Redžo Kahrić, koji je , kako nam je kazao, zatečen informacijom da je Šeraku odobreno da nastavi izdržavati kaznu u Sarajevu u zatvoru koji je poluotvorenog tipa. 

- Adnan Šerak je visokorizičan i opasan osuđenik, sklon narušavanju i Pravilnika i Zakona o izvršenju krivičnih sankcija. On je ovdje bio u sigurnosnom paviljonu. Ako pravi probleme, normalno je da će imati sankcije - kratko je prokomentirao Kahrić Šerakove pritužbe na njegov tretman u KPZ-u Zenica. 

Redžo Kahrić      FOTO: HAYAT.BA/PRINTSCREEN

Podsjetimo, Adnan Šerak je optužen da je za vrijeme izdržavanja kazne za pokušaj ubistva u zeničkom KPZ-u nasmrt pretukao drugog pritvorenika.

Kantonalni sud u Sarajevu ga je krajem prošle godine pustio na jednomjesečni prekid izdržavanja, nakon čega se nije vratio u zatvor. Nakon nešto više od mjesec bjekstva ponovo je uhapšen u Sarajevu i vraćen na izdržavanje kazne. 

- Psihološka analiza ukazuje da su kod optuženog prisutni elementi antisocijalnog poremećaja, te emocionalna nedozrelost. Prisutna je i socijalna neodgovornost, loše prosuđivanje i sklonost impulsivnim radnjama, neusvajanje moralnih i duševnih normi ponašanja, a prisutan je i otpor prema autoritetu i isti je sklon konfliktim reakcijama - navedeno je, između ostalog, u presudi Kantonalnog suda u Zenici, kojom je Šerak nepravomoćno osuđen na sedmogodišnju kaznu zatvora zbog nanošenja teških tjelesnih povreda sa smrtnom posljedicom zatvoreniku Dženanu Džaki.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.