open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Advokat optužen da je sa sudijom dogovorio kupovinu šest nekretnina za pola njihove vrijednosti 
Okružni sud u Banjoj Luci potvrdio je optužnicu protiv banjalučkog advokata Stojana Vukajlovića zbog krivičnog djela povreda zakona od sudije ili javnog tužioca u pomaganju.
20.04.2022. u 11:38
get url
text

Optužnicu je podiglo Tužilaštvo RS-a, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije i najtežih oblika privrednog kriminala.

- Optuženi se tereti da je u predmetu Osnovnog suda u Banjoj Luci, a na kojem je radio sudija Nebojša Pejović i odnosi se na postupak izvršenja na nepokretnostima grada Banja Luka protiv Miloša Šmitrana, radi naplate potraživanja u iznosu od 539.410 KM prodajom šest nekretnina ukupne procijenjene vrijednosti od 566.800 KM i namirenja tražioca izvršenja, zajedno i po prethodnom dogovoru, dogovorio učešće u javnom nadmetanju, sa ciljem da bude izabran kao najpovoljniji ponuđač, onemogući ostale ponuđače da učestvuju u javnom nadmetanju i kupi predmetne nekretnine za pola njihove procijenjene vrijednosti - navodi se u optužnici. 

Na održanom javnom nadmetanju, suprotno odredbama Zakona o izvršnom postupku, ponuđene su na prodaju zajedno sve nekretnine za iznos od 283.400 KM bez mogućnosti pojedinačne prodaje. Time je isključeno nadmetanje ostalih ponuđača koji su iskazali interesovanje i pri tom platili propisani iznos obezbjeđenja, pa je tako svih šest nekretnina prodano optuženom za navedeni iznos.

Krivični predmet protiv sudije Nebojše Pejovića, a u vezi sa predmetnim krivičnim djelom je okončan pred Okružnim sudom u Banjoj Luci, i on je oglašen krivim i osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od jedne godine, a izrečena mu je i novčana kazna od 40.000 KM, kao i mjera zabrane vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti u trajanju od pet godina. Vukajlović je hapšen u novembru prošle godine, ali je pušten da se u nastavku postupka brani sa slobode. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.