open-navfaktor-logo
search
Izmjene Zakona o PIO-u
Adžem: Ispravljanje nepravde prema borcima nije populizam; Krkalić: Ne zanimaju nas komentari
Veliku pažnju boraca izazvale su izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju čiji su predlagači bili parlamentarci, a ne Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, a čijim se usvajanjem u Parlamentu FBiH ispravila nepravda načinjena borcima 2018. godine, kada je Zakon o PIO-u FBiH stupio na snagu.
07.10.2021. u 08:03
get url
text

Jasmin Duvnjak, predsjednik Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, za Faktor kaže kako je izuzetno ponosan na usvojene izmjene Zakona o PIO-u. Hamza Krkalić iz Udruženja Kamp boraca FBiH naglašava kako vlada ogroman interes boraca za izmjene Zakona o PIO-u i da su zadovoljni onim što je izglasao Parlament FBiH.

Diskriminirani borci

Dževad Adžem, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, koji je i sam bio borac, kaže kako su donesene izmjene Zakona o PIO-u ispravljanje diskriminacije, a ne populizam, kako ga pojedini nazivaju.

Podsjećamo, izmjenama Zakona o PIO-u, umjesto dosadašnjih pola boda, svaka godina provedena u odbrani zemlje, kod obračuna staža, računat će se kao jedan bod. Zatim, borac koji ima najmanje 40 godina penzijskog staža, ako od toga ima tri i po godina posebnog staža, pravo na penziju će moći ostvariti s 58 godina života, a do sada je mogao sa 62 godine života. I treće, izmjenama se briše stavka u Zakonu o PIO-u koja kaže da svima onima koji odu prije 62. godine u penziju, po bilo kojim uvjetima, da će se mjesečno odbijati 0,333 posto od penzije, odnosno, četiri posto za svaku godinu ranijeg odlaska u penziju.

Izmjene Zakona o PIO-u bi mogle stupiti na snagu polovinom ovog mjeseca.

- Populizam je u suštini priča za šire narodne mase bez obaveza, a Parlament Federacije BiH kao najveće zakonodavno tijelo preuzeo je obavezu da ispravi diskriminaciju koja je sveprisutna u Bosni i Hercegovini, a posebno prema demobilisanim borcima. Prema tome, ne može se smatrati populizmom, kako to pojedini predstavljaju, obaveza koja je proistekla nakon usvajanja Zakona o PIO-u 2018. godine, kojim su diskriminirani borci u odnosu na sva dotadašnja penzionisanja. Znači, stav Parlamenta je bio da ispravi tu diskriminaciju i mi smo to uradili. Vlada FBiH je prvi put doživjela poraz u odnosu na njenu ulogu u društvu. Znači, zakonodavna vlast ima supremaciju (nadmoć) nad izvršnom vlašću i smatram da je ovo pobjeda demokratske Bosne i Hercegovine - kazao nam je Adžem.

Hamza Krkalić iz Udruženja Kampa boraca FBiH naglašava kako su zadovoljni donesenim izmjenama Zakona o PIO-u.

- Borci već tri godine traže da se donesu ove izmjene, to su jedva čekali. Naravno da ima nezadovoljnih i uvijek će ih biti, kao i nakon Zakona o demobilisanim borcima, ali zakoni se dorađuju. Zaista nas ne interesuju komentari bilo koga. Bitno je da će sada borcu moći ranije u penziju, a da za to neće biti kažnjavani umanjenjem penzije. Sve će biti jasnije kada zakon bude objavljen u Službenim novinama FBiH, pa nakon toga neka sve informacije borci potraže u poslovnicama Zavoda PIO. Sada bi svi da komentiraju izmjene zakona, a ja ih pozivam neka oni pokušaju za milimetar promijeniti neki zakon, da ih vidimo - poručio je Krkalić.

VEZANI TEKST - Bukvarević: Tražimo izmjene Zakona o PIO-u kako bi se ispravila nepravda

Parlament je centralna institucija demokratije

Razgovarali smo i sa Jasminom Duvnjakom, predsjednikom Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda u Domu naroda FBiH, koji je jedan od inicijatora da se izmjene Zakona o PIO-u izglasane u Zastupničkom domu FBiH što prije nađu i na Domu naroda.

- Ja mogu kazati sa posebnim poštovanjem prema braniocima naše zemlje, prema ljudima koji su u najtežim vremenima agresije na našu zemlju branili državu, da sam jako ponosan što smo na prošloj sjednici Parlamenta usvojili izmjene i dopune Zakona o PIO-u kojim se ispravlja nepravda učinjena prema ovoj populaciji 2018. godine. Zakon koji je u osnovi dobar, ali koji je imao određene nedostatnosti, propuste koji su doveli do toga da su pripadnici boračke populacije imali jedan nešto nekvalitetniji i nepravedniji tretman kroz ova rješenja. Mi smo ovu nepravdu ispravili i potpuno su pogrešna pojedina tumačenja koja su se pojavila u javnosti da smo mi s ovim dali dodatne privilegije bilo kome i mislim da nije dobro da se u ovoj situaciji čini podjela, pogotovo boračke populacije - kaže Duvnjak i dodaje:

- Naša namjera, predlagača parlamentaraca, bila je veoma jasna, a to je da ovu nepravdu ispravimo, plebiscitarna podrška oba doma Parlamenta FBiH, to je rijetkost kada je riječ o bilo kojem zakonskom aktu. Želim još reći da mi možemo imati različita gledanja na neke probleme i različite poglede na odredbe bilo kojeg zakona, govorim o parlamentarcima, Vladi i javnost, ali se moramo međusobno uvažavati i uvažiti po meni najvažnju stvar u jednoj demokratskoj zemlji, a to je da je Parlament centralna institucija demokratije i da je on najkredibilniji i najautentičniji reprezent interesa građana. To se mora uvažiti i bilo kakav pokušaj omalovažavanja Parlamenta nije dobar jer to je pokušaj urušavanja integriteta parlamenta koji je odraz narodne volje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.