open-navfaktor-logo
search
Omikron se širi
Ako ste planirali putovati: U Njemačkoj nove mjere pred Novu godinu, šta će sve biti zabranjeno
Njemačka će prije Nove godine uvesti nove mjere za suzbijanje širenja COVID-19, uključujući ograničavanje privatnih okupljanja vakcinisanih osoba na najviše deset osoba, rekao je kancelar Olaf Scholz.
22.12.2021. u 07:40
get url
text

Klubovi i diskoteke se također zatvaraju, a veliki događaji, uključujući fudbalske utakmice, bit će dozvoljeni bez gledalaca.

- Ne možemo i ne smijemo zatvoriti oči pred sljedećim talasom - rekao je Sholz novinarima nakon razgovora.

- Korona ne ide na božićnu pauzu - rekao je njemački kancelar, dodajući da je bilo samo pitanje sedmica prije nego što će omikron varijanta postati dominantna u Njemačkoj.

Njemačka će također pojačati svoju kampanju za dodatnu vakcinaciju.

Oko 70,4 posto njemačke populacije od oko 83 miliona je u potpunosti vakcinisano, a 32,6 posto je primilo dopunsku vakcinu.

Institut Robert Koch (RKI) za zarazne bolesti preporučio je strožije mjere, uključujući uvođenje "maksimalnih ograničenja kontakta" odmah i ograničavanje putovanja samo apsolutno neophodna.

Grad Hamburg uveo je ograničenja od 24. decembra. Restorani i barovi moraju se zatvoriti do 23 sata. Za doček Nove godine policijski sat će biti jedan sat poslije ponoći.

Institut Robert Koch je u utorak prijavio 23.428 novih slučajeva zaraženih i 462 smrtna slučaja, čime je ukupan broj u Njemačkoj porastao na 108.814.

Sedmodnevna stopa incidencije - broj ljudi na 100.000 zaraženih tokom prošle sedmice - pala je na 306,4 sa 316 prethodnog dana.

Stručnjaci su također upozorili da bi omikron mogao uzrokovati poremećaje u hitnim službama, kao i u opskrbi električnom energijom i vodom. Bolnice bi se mogle suočiti s dvostrukim udarom vala teško bolesnih pacijenata i masivnog nedostatka osoblja zbog prodora infekcija među doktorima i medicinskim sestrama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.