open-navfaktor-logo
search
Dodik
Američki državni sekretar ne zna ko je Nikola Špirić
Na kraju krajeva, već je bio u Americi, ne mora više ni da ide – rekao je Dodik za Špirića
11.09.2018. u 12:27
get url
text

Predsjednik Republike Srpske (RS) i SNSD-a Milorad Dodik tvrdi da je nevjerovatno da su Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele sankcije zastupniku njegove stranke u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikoli Špiriću, koji je u opoziciji te da američki državni sekretar Mike Pompeo koji je potpisao tu odluku i ne zna ko je Špirić.

- Pompeo možda zna ko je Dodik, ali vjerovatno ne i Špirić. Ovo je jedinstven slučaj u svijetu da se opozicioni zastupnik tako tretira, obično se to odnosi na ljude iz vlasti – rekao je on.

Dodik smatra da je "Špirićeva krivica to što nije podržao antisrpski rad Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, jer je podnio ostavku u komisiji koja je trebalo da legalizuje prisluškivanje mene, Aleksandra Vučića, Željke Cvijanović i rukovodilaca iz RS-a i Srbije".

- I naravno da su mu oni napakovali tu vrstu priče - ustvrdio je Dodik.

Kaže da je ova cijela situacija ponižavajuća za SAD, a ne za Špirića, koga je pozvao da ne prihvati takvo ponašanje.

- Na kraju krajeva, već je bio u Americi, ne mora više ni da ide – dodao je.

Dodik je ponovio stav da su sankcije Špiriću "politički obračun" američke ambasadorice u BiH Maureen Cormack, čiji rad je oštro kritikovao.

SAD je uveo sankcije zastupniku SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikoli Špiriću zbog, kako je navedeno iz State departmenta, umiješanosti u veliku korupciju.

U saopćenju objavljenom na internet stranici State departmenta navodi se da je Špirić tokom vršenja dužnosti zastupnika bio "umiješan u javnu korupciju, uključujući prihvatanje neprikladnih beneficija u zamjenu za obavljanje javnih funkcija i miješanje u javne procedure".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.