open-navfaktor-logo
search
Zvanično potvrdili
Amerika započela val osvetničkih napada u Iraku i Siriji
SAD je započeo val osvetničkih zračnih napada na mete u Iraku i Siriji, grupe koje podržava Iran i koje su izvele napade na američke trupe u Jordanu. 
02.02.2024. u 22:57
get url
text

VEZANI TEKST - Iran kaže da nema veze s napadom dronom u Jordanu u kojem su ubijeni američki vojnici

Početne udare izvele su letjelice s ljudskom i bespilotnom posadom koje su pogodile komandu, skladišta municije i druge objekte, objavio je CNN. 

Tri zračna napada ciljala su položaje iranske milicije u dijelovima Deir ez-Zora u istočnoj Siriji, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Radi se o američkom odgovoru na napad dronom u Jordanu u kojem su ubijena tri američka vojnika, dok ih je 40 povrijeđeno.

SAD je za napad okrivio Islamski otpor u Iraku, koaliciju milicija koje podržava Iran.

Američka vojska objavila je da je izvela zračne napade u Iraku i Siriji protiv iranskih snaga Quds Korpusa čuvara islamske revolucije (IRGC) i pridruženih milicijskih grupa

Američke vojne snage pogodile više od 85 ciljeva, uključujući komandne i obavještajne centre, rakete i projektile, skladišta dronova, te objekte korištene u logističke svrhe, navodi se u objavi.

Iran smatra da su "neosnovane" tvrdnje da je umiješan u napad u kojem su ubijena tri američka vojnika u sjeveroistočnom Jordanu u blizini granice sa Sirijom, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani.

Kanaani je također rekao da će nastavak američkih udara na Siriju i Irak, kao i rat u Gazi, samo intenzivirati ciklus nestabilnosti u regionu.

Američki predsjednik Biden okrivio je grupe koje podržava Iran za napad bespilotnih letjelica na američke snage, prvi smrtonosni napad na američke snage otkako je izbio rat između Izraela i Hamasa u oktobru i izazvao šokove širom Bliskog istoka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.