open-navfaktor-logo
search
Ograničenja
Amsterdam odbacio zahtjev da se ezan pušta preko zvučnika
Danas u 2019. godini to nije potrebno, jer imamo sve vrste tehnoloških pomagala koja ljude podsjećaju kada je vrijeme za molitvu, kazala je gradonačelnica
31.10.2019. u 10:17
get url
text

Amsterdam je odbacio zahtjev uprave džamije Blauwe da ezan puštaju preko zvučnika. Kako navode lokalni mediji, Gradsko vijeće je donijelo odluku kojom nije podržalo prijedlog da se ezan s džamije u Amsterdamu pušta preko zvučnika. Početkom oktobra ove godine u Amsterdamu je pokrenuta inicijativa da ovaj holandski grad dobije prvu džamiju u kojoj bi se ezan, poziv na molitvu, puštao preko zvučnika.

Uprava džamije Blauwe u četvrti Nieuw West je izrazila želju da ova bogomolja bude prva u holandskoj prijestolnici koja će vjernike na džumu-namaz, sedmičnu molitvu petkom, pozivati preko zvučnika. Gradonačelnica Amsterdama Femke Halsema je također u srijedu izjavila da ne podržava plan da se ezan u džamiji u Nieuw Westu pušta preko zvučnika. U razgovoru s novinarima, Halsema je izjavila da "još uvijek nije pravo vrijeme" da se poziv na molitvu upućuje preko zvučnika.

-Danas u 2019. godini to nije potrebno, jer imamo sve vrste tehnoloških pomagala koja ljude podsjećaju kada je vrijeme za molitvu - kazala je gradonačelnica.

Imam džamije Yassin Elforkani je ranije u izjavi za medije kazao kako vjeruje da bi ovim religiju islam na najljepši način predstavili u Amsterdamu. Ideja je odmah naišla na oštre kritike i komentare u holandskoj javnosti, posebno na društvenim mrežama, a najglasniji su iz radikalno desničarske i euroskeptične holandske Slobodarske partije (PVV) koju predvodi Geert Wilders.

Muslimanski poziv na molitvu u Holandiji ima isti status prema zakonu kao i crkvena zvona, ali ipak gradska vijeća imaju ovlasti da utvrde moguća ograničenja. U gradu Leerdamu, naprimjer, lokalnoj džamiji je dozvoljeno da ezan za džumu-namaz pušta preko zvučnika. Ipak, poziv na molitvu svaki dan, poput džamije Ulu u Utrechtu, izuzetno je rijetka praksa u toj zemlji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.