open-navfaktor-logo
search
Treći kvartal
Anketa Centralne banke BiH: Banke očekuju povećanje potražnje za kreditima
Banke u Bosni i Hercegovini imaju optimističan pogled u vezi s potražnjom stanovništva i preduzeća za kreditima u trećem kvartalu 2023. godine, nakon što je došlo do rasta potražnje u drugom kvartalu, pokazuju rezultati ankete o kreditnoj aktivnosti banaka koju je provela Centralna banka BiH. 
31.08.2023. u 14:42
get url
text

U drugom kvartalu 2023. godine banke su izvijestile da je došlo do rasta potražnje stanovništva za stambenim, kao i za potrošačkim i nenamjenskim kreditima. Rast potražnje za potrošačkim i nenamjenskim kreditima bio je nešto naglašeniji nego za stambenim kreditima.

Glavni faktori koji su utjecali na povećanje potražnje za kreditima u vezi su s povećanom nabavkom trajnih potrošačkih dobara i kupovinom nekretnina, dok je štednja stanovništva imala negativan utjecaj na potražnju stanovništva. Banke imaju optimističan pogled u vezi s potražnjom stanovništva za kreditima u trećem kvartalu 2023. godine, pa se u tom smislu očekuje nešto veće povećanje potražnje za stambenim i nešto blaži rast potražnje za potrošačkim i nenamjenskim kreditima. Predviđaju da će doći do neznatnog pooštravanja standarda za kredite stanovništvu.

Smanjene provizije i naknade, produženi rokovi i povećani maksimalni iznosi kredita utjecali su na ublažavanje uvjeta za odobrenje kredita, dok su se nastavili pooštravati uvjeti u vezi s povećanim kamatnim maržama i zahtjevima kolaterala na kredite stanovništvu u drugom kvartalu 2023. godine.

Potražnja preduzeća za kreditima nastavila je prilično intenzivno rasti u drugom kvartalu 2023. godine. To se naročito odnosi na dugoročne kredite jer je neto procenat povećanja potražnje preduzeća za dugoročnim kreditima bio 0,5 (ili 50 posto), dok je potražnja za kratkoročne kredite porasla nešto manje.

Glavni faktori koji su doprinijeli rastu potražnje za kreditima u drugom kvartalu 2023. godine su finansijske potrebe za kapitalnim investicijama i obrtnim sredstvima. Za razliku od prethodnih pet kvartala u kojima je zabilježeno pooštravanje kreditnih standarda, u drugom kvartalu 2023. godine neto procenat ukazuje na to da nije bilo promjene kreditnih standarda
za kratkoročne, kao ni za dugoročne kredite preduzećima, navodi se u anketi Centralne banke BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.