open-navfaktor-logo
search
Sicilija
Antivakseri i medicinska sestra uhapšeni zbog lažne vakcinacije
Policija je uhapsila tri osobe u Palermu, na Siciliji zbog distribucije Covid potvrda nakon lažne vakcinacije. 
21.12.2021. u 21:38
get url
text

Snimka s nadzorne kamere pokazuje kako se medicinska sestra pretvara da vakciniše pacijente. 

Antivakseri na Siciliji platili su medicinskoj sestri da im da lažne vakcine protiv Covid-a kako bi dobili zdravstveni certifikat koji je obavezan za neke profesije, saopćila je policija u utorak, javlja Reuters. 

Tri osobe, uključujući medicinsku sestru i lokalnog vođu pokreta poznatog u Italiji kao 'No-Vax', uhapšene su i suočeni su s optužnicom za korupciju i krivotvorenje.

Policija je koristila skrivenu kameru da snimi medicinsku sestru u glavnom centru za vakcinaciju kako prazni špric vakcine u maramicu prije nego što je nakratko stavila iglu na ruku pacijenta.

Na ovaj način izdato je desetak zdravstvenih propusnica, uključujući i jednu koja je izdata pripadniku policije.

Lokalni mediji izvještavaju da su ljudi plaćali i do 400 eura za ovakvu uslugu.

- Otkrili smo mračnu i opasnu zavjeru ovih antivaksera koji se ne libe ničega u kršenju zakona - rekao je policijski komesar Palerma Leopoldo Laricchia u izjavi za medije. 

U nastojanju da suzbije infekcije izazvane Covidom, vlada je uvela obaveznu vakcinaciju za zdravstvene radnike, nastavnike, policiju i vojsku.

Italija je od 6. decembra dodatno pooštrila ograničenja za osobe koje još uvijek nisu vakcinisane, ograničavajući im pristup nizu mjesta i usluga, uključujući sjedenje u zatvorenom prostoru u barovima i restoranima, ulazak u muzeje i kina, klubove, kao i pristup  sportskim događajima.

Oko 81 posto stanovništva Italije primilo je jednu ili obje doze vakcine - što je jedna od najviših stopa vakcinacije u Evropi - dok je 26 posto stanovništva primilo i dodatnu, treću dozu. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.