open-navfaktor-logo
search
Objavio portal Axios
Antony Blinken tražio od katarskog premijera da cenzuriše Al Jazeerino izvještavanje o Gazi
Američki državni sekretar Antony Blinken kazao je u ponedjeljak grupi lidera jevrejskih zajednica u Sjedinjenim Američkim Državama da je tražio od katarskog premijera Mohammeda bin Abdulrahmana bin Jassima Al Thanija da Al Jazeera, katarska televizija koja ima globalnu publiku, "spusti ton" u pogledu izvještavanja o ratu u Gazi, objavio je portal Axios.
25.10.2023. u 19:56
get url
text

Portal se poziva na tri osobe koje su prisustvovale sastanku, čiji identitet nije otkriven.

- Blinkenovi komentari sugeriraju da je administracija, koja je potvrdila svoju podršku nezavisnoj štampi na globalnom nivou, zabrinuta da bi Al Jazeerino izvještavanje o sukobu moglo podstaći eskalaciju tenzija u regiji - navodi Axios

Nadalje pišu da je Blinken rekao da je zamolio Katarce da "smanje glasnoću izvještavanja Al Jazeere jer je puna antiizraelskog huškanja", prema jednom izvoru. Nije naveo nijedan primjer pojačane retorike za koju je tražio da mu se uzvrati poziv.

State Department je odbio komentirati Blinkenove izjave o Al Jazeeri.

Ministarstvo vanjskih poslova Katara nije odgovorilo na zahtjeve za komentar.

Al Jazeera Media Network je finansirana od katarske vlade, ali radi nezavisno. Kritičari su rekli da to odražava vanjskopolitičku poziciju Katara, koji se suočio s ispitivanjem svojih veza s Hamasom.

Izrael je optužio Al Jazeeru da je "propagandni glasnogovornik" Hamasa.

Iz press službe Al Jazeere nisu odgovorili na upite za komentar.

Al Jazeera je opisana od Vijeća za vanjske odnose kao jedan od alata meke moći katarske vlade koji joj omogućava politički utjecaj na Bliskom istoku i širom svijeta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.