open-navfaktor-logo
search
Oporavak tržišta
Aviosaobraćaj u Bosni i Hercegovini planira povećanje svojih kapaciteta za 35 posto
Tri tržišta iz regije uključujući Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Sjevernu Makedoniju, doživjet će značajan rast tokom drugog tromjesečja 2023. godine, a broj raspoloživih sjedišta dostiće dvocifren porast u odnosu na isto razdoblje prije pandemije koronavirusa, u 2019. godini. 
27.02.2023. u 10:31
get url
text

Kako se navodi u tekstu, BiH i Sjeverna Makedonija će u ovom segmentu doživjeti rast više od 30 posto, a najveće povećanje se očekuje u Sjevernoj Makedoniji, gdje će se kapaciteti povećati za 37 posto u odnosu na prije četiri godine. 

Kada je u pitnaju Bosna i Hercegovina, povećanje kapaciteta planira se za 35 posto tokom drugog kvartala u poređenju sa istim razdobljem 2019. godine. Sarajevski aerodrom značajno je poboljšao svoju povezanost u proteklih nekoliko godina, uprkos tome što je Wizz Air zatvorio svoju bazu u gradu koja je otvorena u krajem 2020. godine, navodi Ex-Yu Aviation.

S druge strane, Srbija će doživjeti povećanje kapaciteta sjedala za 16 posto u odnosu na isto razdoblje 2019, a Air Serbia će uvesti niz novih linija iz Beograda tokom drugog kvartala.

Sveukupno, Albanija će zabilježiti najveći rast kapaciteta u Evropi u odnosu na prije četiri godine s povećanjem od 124 posto, prvenstveno generiranim brzim širenjem Wizz Aira u Tirani.

Oporavak će kasniti u Rusiji, Njemačkoj i Švedskoj, koje će tokom drugog kvartala dosegnuti 78,4 posto, 81,7 posto odnosno 79,9 posto svojih kapaciteta od prije Covida.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.