open-navfaktor-logo
search
Ruski šef diplomatije
Balkansko bure baruta: Izjave Lavrova o suverenitetu Ukrajine opasne su za BiH
Pravo na suverenitet treba poštovati samo u odnosu na države koje predstavljaju čitav narod koji živi na njihovoj teritoriji, Ukrajina nije jedna od njih od 2014. godine, rekao je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov za TV kanal Rossiya 24.
23.02.2022. u 07:53
get url
text

- Ako govorimo o principu suvereniteta i teritorijalnog integriteta, onda je jedan od ključnih dokumenata koji svi pravnici smatraju osnovom za tumačenje Povelje (UN) deklaracija o principima međunarodnog prava koji se odnose na prijateljske odnose među narodima. Deklaracija nikada nigdje nije dovedena u pitanje - rekao je Lavrov, prenosi Interfax.ru.

Naglasio je da, u pogledu suvereniteta i teritorijalnog integriteta, u ovoj deklaraciji se ističe da se ona mora "strogo poštovati u odnosu na sve države koje u svom praktičnom djelovanju poštuju princip jednakih prava i samoopredjeljenja naroda, a kao rezultat toga imaju vladu koja predstavlja bez razlike rase, vjere i boje kože sve ljude koji žive na ovoj teritoriji.

- Mislim da niko ne može da tvrdi da ukrajinski režim, počevši od državnog udara 2014. godine, predstavlja čitav narod koji živi na teritoriji ukrajinske države - dodao je ministar.

Lavrov je dodao da su mnogi regioni Ukrajine odbacili "takav antiustavni korak", a "ono što se dogodilo na Krimu, ono što se dogodilo na istoku Ukrajine, pokazuje koliko su milioni Ukrajinaca u to vrijeme odbacili ovu vlast, ovaj režim".

Tako je šef Ministarstva vanjskih poslova prokomentarisao izjavu generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa da se priznanjem Donjecka i Luganjska narušava suverenitet Ukrajine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.