open-navfaktor-logo
search
Povećan broj odbijenica
Banke u BiH pooštravaju uvjete odobravanja kredita preduzećima i stanovništvu
Centralna banka Bosne i Hercegovine provela je anketu o kreditnoj aktivnosti banaka u trećem kvartalu i očekivanjima za četvrti kvartal 2023. godine, a uzorak predstavlja osam najvećih banaka u BiH. Rezultati ankete pokazuju da su banke u BiH i u trećem kvartalu 2023. godine nastavile s pooštravanjem kreditnih standarda preduzećima i za kratkoročne i za dugoročne kredite.
22.11.2023. u 11:01
get url
text

Banke imaju blago pesimističan pogled na potražnju stanovništva za kreditima u četvrtom kvartalu 2023. godine, dok se istovremeno očekuje veća potražnja preduzeća za kreditnim linijama.

U pogledu uvjeta odobravanja kredita preduzećima, kamatne marže, zahtjevi naplate kao i provizije i naknade imale su neto efekat pooštravanja, kao iu prethodnom kvartalu. Nasuprot tome, u pogledu maksimalnog iznosa kredita došlo je do neto učinka ublažavanja, dok je ročnost ostala nepromijenjena. Iako je potražnja preduzeća za kreditima nastavila da raste, došlo je do neznatnog povećanja udjela odbijenih zahtjeva za kredite poduzetnicima u trećem kvartalu u odnosu na prethodno tromjesečje. Inače, prema izvještajima banaka, potražnja za dugoročnim kreditima veća je od potražnje za kratkoročnim kreditima.

U pogledu očekivanja za četvrti kvartal 2023. godine, iz anketnih odgovora vidljivo je da će standardi za odobravanje kratkoročnih, ali i dugoročnih kredita preduzećima ostati nepromijenjeni. Istovremeno, banke očekuju da će doći do povećanja potražnje preduzeća za kratkoročnim i dugoročnim kreditima ili kreditnim linijama u četvrtom kvartalu 2023. godine.
Kad su u pitanju kreditno stanovništvo, banke navode da je u trećem kvartalu 2023. došlo do neznatnog pooštravanja standarda za potrošačke i nenamjenske kredite, dok su standardi za odobravanje stambenih kredita ostali nepromijenjeni.

Vezano za uvjete odobravanja kredita stanovništvu, navodi se da su smanjene provizije i naknade te produženi rokovi uticali na ublažavanje, dok su nastavili da se pooštravaju uvjeti vezani za zahtjeve kolaterala na kreditnom stanovništvu u trećem kvartalu 2023. godine.

U skladu s tim okolnostima, u trećem kvartalu je udio odbijenih zahtjeva za odobrenje kredita stanovništva znatno povećan u odnosu na prethodni kvartal. Inače, banke su saopćile da je u trećem kvartalu 2023. godine došlo do rasta potražnje stanovništva za stambenim, kao i za potrošačkim i nenamjenskim kreditima.

Glavni razlozi koji su utjecali na povećanje potražnje za kreditima vezani su za povećanu nabavku trajnih potrošačkih dobara, kupovinu nekretnina i drugi izvori finansiranja stanovništva, dok je štednja stanovništva imala negativan utjecaj na potražnju stanovništva.

Što se tiče očekivanja za četvrti kvartal 2023. godine banke predviđaju da će doći do pooštravanja standarda za kreditno stanovništvo. Također, banke imaju blago pesimističan pogled na potražnju stanovništva za kreditima u četvrtom kvartalu, pa se očekuje smanjenje potražnje za potrošačke i nenamjenske, kao i za stambene kredite.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.