open-navfaktor-logo
search
Posljednji podaci
Belgijske vlasti zatrpane hiljadama zahtjeva za azil, iz tri države ih je najviše
Belgijska služba za azil zaostaju u procesuiranju više od 16.000 slučajeva, prema posljednjim podacima Ureda glavnog komesara za izbjeglice i osobe bez državljanstva (CGRS).
17.04.2023. u 15:57
get url
text

- Stvarni zaostatak iznosi 16.437 predmeta - naveo je CGRS u saopćenju.

U saopćenju se navodi da su u toku donošenja odluka u 21.237 predmeta koji se odnose na 25.012 osoba, a kapacitet službe je prosječna obrada 4.800 predmeta mjesečno.

U martu su belgijske vlasti zaprimile 2.634 zahtjeva za međunarodnu zaštitu, a donijele su 2.384 rješenja koja su se odnosile na ukupno 2.796 osoba.

Afganistan, Palestina i Eritreja najčešće su zemlje porijekla tražitelja azila u Belgiji.

Oni koji čekaju da se njihov slučaj procesuira često nemaju odgovarajući smještaj jer Fedasil, agencija odgovorna za vođenje izbjegličkih centara, također se bori u zadovoljenju standarda skladu s Evropskom unijom i međunarodnim pravom.

Prema pravilima, izbjeglice imaju pravo na smještaj i hranu dok njihov zahtjev čeka rješenje, ali Fedasil je odbio hiljade ljudi zbog nedostatka prostora.

Organizacije za ljudska prava optužile su belgijske vlasti da namjerno drže niskim kapacitete agencija za migracije kako bi zemlju učinile manje privlačnom za tražitelje azila, dok također odbijaju uključiti lokalne općine u rješavanje problema.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.