open-navfaktor-logo
search
Javni poziv
Bez školovanja sezonski radnici ne mogu raditi na Međunarodnom aerodromu Sarajevo
Međunarodni aerodrom Sarajevo raspisao je Javni poziv za školovanje kadrova za obavljanje sezonskih poslova i zadatka prihvata i otpreme putnika i tehničkog prihvata i otpreme aviona u Sektoru saobraćaja i usluga u zračnom saobraćaju.
28.10.2021. u 09:45
get url
text

Javni poziv se zatvara 2. novembra i na školovanje će biti primljeno maksimalno 90 kandidata.

- Školovanje će biti organizovano u dvije faze, te će nakon prve faze školovanja i provedenog testiranja, a na osnovu postignutih rezultata, biti zadržana 42 kandidata koji će nastaviti školovanje i u 2022. godini. Nakon toga jedan broj kandidata će u narednoj godini, sa fokusom na ljetnu sezonu, biti primljen u radni odnos na određeno vrijeme - pojasnila je za Faktor Belma Čureković, glasnogovornica Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Prijem sezonskih radnika nakon završenog školovanja vršit će se na Zakonom propisan način nakon obavljene konkursne procedure.

- Koliko će od 42 kandidata koji će nastaviti školovanje i u 2022. godini biti primljeni na određeno vrijeme kao sezonski radnici i na koji vremenski period, u ovom trenutku nije poznato. Mi još ne znamo koliko će se kandidata prijaviti na Javni poziv. Da li će svi prijavljeni uspješno završiti školovanje i to je nepoznanica – ističe Čureković.

Kako se navodi u Javnom pozivu, prva vrsta školovanja odnosi se na poslove prihvata i otpreme putnika, a druga na tehnički prihvat i otpremu aviona. Radi se o prijemu sezonskih radnika koji će vršiti poslove čekiranja putnika, ukrcavanja putnika u avion. Drugi dio je tehnička podrška utovaranju kofera u avion, parkiranju aviona...

To su pozicije u Sektoru saobraćaja i usluga u zračnom saobraćaju i u oba slučaja maksimalno je moguće primiti po 45 polaznika. Plan i program školovanja obuhvatit će osnovnu obuku za obavljanje poslova trajanja do sedam radnih dana.

- Svi moraju proći školovanje koji rade na aerodromu zbog specifičnih uvjeta obavljanja posla. Od kretanja po aerodromu do sigurnosti. To su ljudi koji će raditi na graničnom prijelazu i oni moraju tačno znati gdje se kreću, šta trebaju uraditi u otpremi putnika i aviona. Takva su pravila na svim aerodromima na svijetu – ističe Čureković.

Kandidati koji apliciraju za stručno usavršavanje za prihvat i otpremu putnika trebaju imati srednju stručnu spremu: društveni ili tehnički smjer, osposobljenost za korištenje Microsoft orijentiranih operativnih sistema i aplikativnih modula te znanje engleskog jezika iz domena poslova koji će se obavljati.

Od kandidata koji će se školovati za tehnički prihvat i otpremu aviona i stvari traži se srednja stručna sprema ili kvalifikovani radnici trećeg stepena društveni ili tehnički smjer te položen vozački ispit, minimalno B kategorije.

Za sprovođenje javnog poziva formirat će se Komisija za izbor koja će ocjenjivati kandidate na osnovu rezultata pokazanih tokom testiranja, nakon čega će sačiniti listu uspješnih kandidata kojim će se omogućiti školovanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.