open-navfaktor-logo
search
Sarađivat će sa Kinom
Biden obećao zaštititi SAD u govoru o stanju nacije
Američki predsjednik Joe Biden poručio je u obraćanju o stanju nacije u utorak da će sarađivati sa suparnicom iz reda velikih sila Kinom, ali je obećao "da će zaštititi zemlju", misleći na kineski špijunski balon koji je nadletio Ameriku prošle sedmice.
08.02.2023. u 08:28
get url
text

- Posvećen sam saradnji s Kinom gdje možemo unaprijediti američke interese i koristiti svijetu. Nemojte, međutim, pogriješiti: kao što smo jasno rekli prošle sedmice, ako Kina ugrozi naš suverenitet, djelovat ćemo da zaštitimo našu zemlju. I to smo i učinili - izjavio je Biden.

Peking je negirao da je balon bio špijunski uređaj.

Očekivalo se da će se Biden pozabaviti konkurencijom s Kinom, ali su pisci njegovog govora dodali tu primjedbu nakon što je balon preletio nebo iznad Sjedinjenih Država - dominirajući vijestima - prije nego što ga je američki borbeni avion oborio iznad Atlantskog okeana u subotu.

Državni sekretar Antony Blinken, koji je sjedio s ostalim članovima vlade u Zastupničkom domu dok je Biden govorio, otkazao je planirani put u Peking u jeku medijske buke.

Tvrda linija republikanaca u odnosima sa Pekingom

Republikanci su iskoristili incident s balonom kako bi suprotstavili Bidenovoj odluci, zasnovanoj na vojnom savjetu, da ga ne obara ranije iz straha da bi krhotine mogle naštetiti ljudima na kopnu.

Republikanci, koji su prošlog mjeseca preuzeli kontrolu nad Zastupničkim domom, postavili su tvrdu liniju u odnosima s Pekingom, ali to je jedan od rijetkih istinski dvostranačkih stavova u duboko podijeljenom američkom Kongresu.

Biden je promicao zakon usvojen prošle godine uz snažnu podršku i njegovih kolega demokrata i republikanaca koji je podstakao američku industriju poluvodiča i obećao je učiniti više.

- Neću se izviniti što ulažemo kako bismo Ameriku učinili snažnom. Ulažemo u američke inovacije, u industrije koje će definirati budućnost, u kojima Kina namjerava da dominira - rekao je Biden.

Demokrate su se pridružile republikancima u traženju više informacija o balonu i politici Bidenove administracije prema vladi u Pekingu.

Bijela kuća je zauzela balansiraniji pristup, nastojeći da smanji tenzije s Kinom koje su se rasplamsale u augustu kada je bivša predsjedavajuća Zastupničkog doma Nancy Pelosi, demokrata, posjetila Tajvan.

Posjeta Pelosi navela je Peking da izvede vojne vježbe u blizini otoka na koji Kina polaže pretenzije. Napetosti bi mogle ponovo porasti ukoliko novi predsjedavajući Zastupničkog doma, republikanac Kevin McCarthy, posjeti Tajvan kako se očekuje ove godine.

Biden hvalio američku podršku vladi u Kijevu

Sedam sedmica nakon što se ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratio zastupnicima s istog podija, Biden je također osudio rusku invaziju na Ukrajinu i hvalio američku podršku vladi u Kijevu.

Kongres je odobrio više od 100 milijardi dolara vojne i ostale pomoći Ukrajini i partnerskim zemljama otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. februara 2022. godine.

- Zajedno smo uradili ono što Amerika uvijek radi u najboljem slučaju. Predvodili smo. Ujedinili smo NATO. Izgradili smo globalnu koaliciju - rekao je Biden, obećavajući da će ostati uz Ukrajinu "koliko god bude potrebno".

Nekoliko republikanaca - predvođenih onima koji su najbliži bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu - postavilo je pitanje treba li Washington nastaviti da šalje toliko novca vladi u Kijevu.

Ali većina stranke - uključujući njene čelnike i najviše članove Odbora za nacionalnu sigurnost u Kongresu - očekuje da će se novčana pomoć nastaviti. Bidenovi komentari o Ukrajini naišli su na glasan aplauz i ovacije i republikanaca i demokrata, prenosi Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.