open-navfaktor-logo
search
Obratio se naciji
Biden: Okončali smo najduži rat u američkoj historiji, prijetnje su danas na drugim mjestima
Američki predsjednik Joe Biden obratio se u utorak naciji nakon što je dan ranije Afganistan napustio i posljednji američki vojnik.
31.08.2021. u 22:42
get url
text

To je označilo kraj 20-godišnjeg rata SAD-a s terorističkim organizacijama u toj zemlji, a Biden je ispunio obećanje koje je u sporazumu potpisao njegov prethodnik Donald Trump te je SAD povukao iz Afganistana svoje snage. Njihovim povlačenjem talibani su u kratkom roku ponovo zauzeli vlast.

- Amerika je završila najduži rat u našoj historiji. Broj evakuiranih iz Afganistana je veći nego što je ijedna nacija ikad učinila u historiji. Uspjeh ove misije dugujemo vještinama i hrabrosti naše vojske, diplomata i obavještajaca koji su sedmicama riskirali živote kako bi spasili naše državljane i saveznike. Trinaest heroja dalo je svoje živote. Svima im dugujemo veliku počast i nikad ih nećemo zaboraviti - kazao je Biden.

Naveo je da je SAD krenuo u ovaj rat s pretpostavkom da će Afganistan biti sposoban braniti svoje društvo, no to se, kazao je, pokazalo pogrešnim. Dodao je da će svaki Amerikanac, partner ili saradnik koji želi otići iz Afganistana imati priliku za to, te da za njih nema krajnjeg roka. Talibani su, dodao je, u medijima obećali sigurne puteve za sve koji žele otići, ističući da je dogovor o povlačenju do 31. augusta bio vrlo jasan.

Biden je istakao i da su talibani u vrijeme njegovog dolaska u Bijelu kuću bili najmoćniji od 2001. te je izbor bio otići ili dovesti sukob u eskalaciju.

- Preporuke svih naših stručnjaka išle su u smjeru da se ne smije nastaviti vojna operacija. U 17 dana pružili smo svakom Amerikancu priliku da ode. Više od 5.500 Amerikanaca je evakuirano. Evakurali smo više od stotinu hiljada Afganistanaca. To nije napravila nijedna zemlja u historiji - kazao je.

Osvrnuo se i na kritike o načinu na koji je završen rat u Afganistanu. Naglasio je da je njegov prethodnik napravio dogovor sa talibanima, te su imali izbor ili ispoštovati taj sporazum, ili poslati hiljade novih vojnika u rat i eskalirati sukob.

- Šta je tu bio nacionalni interes? Nama je bitno samo da Afganistan više ne može biti platforma za napad na SAD. Sjećate se zašto smo uopće otišli tamo? Radi Al-Qaide. Ona je gotovo uništena. Talibani su kontrolirali Afganistan 2001., ali naš interes je bio samo prevencija napada na SAD i naše saveznike. Bilo je krajnje vrijeme da okončamo ovaj rat. Ovo je novi svijet, prijetnje su danas na drugim mjestima - istakao je i dodao da je obaveza predsjednika da štiti SAD, ne od prijetnji 2001., nego od prijetnji 2021.

Rekao je da će se nastaviti boriti protiv terorizma, pa i u Afganistanu, što su pokazali prošle sedmice kad su ubili odgovorne za napad na američke vojnike, te je poručio:

ISIS-K, nismo gotovi sa vama!

Dodao je kako se svijet mijenja te da su suočeni s izazovima iz Kine, Rusije, nuklearnim postrojenjima. Naveo je i da je još kao kandidat za predsjednika rekao da će završiti rat u Afganistanu, te da nakon 20 godina odbija slati nove američke sinove i kćeri, nakon toliko potrošenog novca, oko 300 miliona dolara dnevno cijele dvije decenije.

- Vjerujem da je ovo najbolja odluka za Ameriku. Hvala vam i neka vas Bog blagoslovi i čuva naše trupe - zaključio je predsjednik SAD-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.