open-navfaktor-logo
search
Nakon odluke OPEC+
Biden optužio Saudijsku Arabiju i Rusiju zbog rasta cijena goriva
Američki predsjednik Joe Biden optužio je Saudijsku Arabiju i Rusiju zbog rasta cijena goriva nakon što je OPEC+ donio odluku o dramatičnom smanjenju proizvodnje.
08.10.2022. u 10:53
get url
text

- Uspio sam prethodno da spustim cijenu benzina do 1,60 dolara, ali ona sada raste zbog onoga što su Rusi i Saudijci upravo uradili. Nisam još završio s tim - rekao je Biden u obraćanju u američkoj saveznoj državi Maryland.

Američki predsjednik je signalizirao da traži alternative nakon odluke OPEC+ da smanji globalnu proizvodnju nafte za oko dva miliona barela dnevno.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i saveznici, poznati kao OPEC+, dogovorili su se u srijedu da od novembra smanje proizvodnju za dva miliona barela dnevno u odnosu na nivoe proizvodnje iz avgusta.

Na prvom ličnom susretu od marta 2020. godine 23 člana grupe održali su 33. ministarski sastanak na temu obima proizvodnje. Grupa je ukazala na neizvjesnost koja okružuje globalnu ekonomiju i izglede tržišta nafte i istakla "potrebu da se poboljšaju dugoročne smjernice za tržište nafte".

Produženo je trajanje Deklaracije o saradnji do 31. decembra 2023. godine.

Sljedeći sastanak članica OPEC-a i zemalja koje nisu članice zakazan je za 4. decembar.

OPEC+ je smanjio dnevnu proizvodnju sirove nafte za otprilike 10 miliona barela u aprilu 2020. zbog naglog pada potražnje nakon početka pandemije COVID-19. Kada su od aprila 2021. globalne ekonomije i potražnja za naftom počele da se oporavljaju, počelo je i postepeno ublažavanje ovih rezova.

Zemlje članice su se složile da smanje proizvodnju za 100.000 barela dnevno u oktobru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.