open-navfaktor-logo
search
Predsjednik SAD-a
Biden poručio: Bijesni smo, lovit ćemo napadače i platit će za zločin
Američki predsjednik Joe Biden obratio se na pres konferenciji iz Bijele kuće u Washingtonu naciji nakon terorističkog napada u Kabulu u kojem je poginulo najmanje 60 ljudi, među kojima je bilo afganistanske djece i žena te 12 američkih vojnika.
26.08.2021. u 23:37
get url
text

VEZANI TEKST - Svjetski mediji: Poginulo 60 ljudi u Kabulu, među njima 12 američkih vojnika, 140 osoba ranjeno

- Teroristi su večeras napali Kabul. ISIl-K oduzeo je živote američkih vojnika. Ranio je mnoge civile i mnogi civili su ubijeni. Ubijeni američki vojnici bili su junaci, junaci koji su spašavali živote drugih. 

Oni su dio najnesebičnije vojske na svijetu, oni su kičma Amerike, najbolje što ova zemlja može ponuditi. Srca nas bole zbog svih žrtava. Bijesni smo i srca su nam slomljena - kazao je Biden tihim, a na momente i drhtavim glasom.

Biden je američkoj naciji poručio:

- Imamo osjećaj kao da smo povučeni u crnu rupu i nema izlaza. Životi koje smo izgubili su životi koji su položeni za slobodu i sigurnost drugih, sigurnost Amerike. Onima koji su izveli napad - znajte, nećemo oprostiti, nećemo zaboraviti, lovit ćemo vas i platit ćete.

Odgovorit ćemo punom snagom. Teroristi neće pobijediti, spasit ćemo Amerikance i saveznike. Amerika se neće uplašiti. Pridružite mi se u minuti šutnje za sve one koji su dali svoje živote.

Nakon toga prisutni novinari su postavljali pitanja. Upitan da li će u Afganistan poslati nove vojne snage te da li snosi odgovornost za tragediju u Kabulu, Biden je kazao:

- Vojsci sam rekao da ću odobriti sve što im je potrebno. Što se tiče pronalaska vođa ISIL-a koji su naredili napad, imamo razloga vjerovati da znamo ko su. Pronaći ćemo način da dođemo do njih gdje god da bili. 

Snosim odgovornost za sve što se dogodilo posljednjih mjeseci. Ali vi znate, kao i ja, da je bivši predsjednik imao dogovor s talibanima da će povući sve snage do maja. Zauzvrat je dobio obećanje da talibani neće napadati američke snage

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.