open-navfaktor-logo
search
Čović u Vukovaru
"BiH nije organizirana po mjeri hrvatskog naroda"
Član Predsjedništva BiH Dragan Čović u subotu je tokom radnog posjeta Vukovarsko-srijemskoj županiji na pitanje o položaju Hrvata u BiH ocijenio da je stanje zahtjevno, da su Hrvati najmalobrojniji od triju konstitutivnih naroda, naglasivši kako BiH nije organizirana po mjeri hrvatskog naroda
01.09.2018. u 16:35
get url
text

Kazao je kako je Daytonski sporazum zaustavio rat u BiH, ali je, naglasio je, "ostavio dva entiteta s tri konstitutivna naroda, gdje najmalobrojniji narod, Hrvati, moraju tražiti svoje mjesto u ambijentu kada vas svi ne razumiju".

- Činjenica je da je u zadnjih par godina to razumijevanje u međunarodnoj zajednici došlo na svoje mjesto, da se uvažava realnost kako BiH može preživjeti isključivo kao moderno evropsko društvo, u kojem će se osigurati potpora i ravnopravnost tri konstitutivna naroda - ocijenio je Čović.

Dodao je kako se nastoji homogenizirati hrvatsko nacionalno biće u BiH i u posljednje vrijeme, uz pomoć Vlade Republike Hrvatske, u tome i uspijeva, pri čemu postoje jasne smjernice kako u idućih desetak godina izgraditi društvo u kojem niko od Hrvata neće imati razloga odlaziti.

Naglasio je kako je po zadnjem popisu stanovništva 2013. godine u BiH živjelo 545.000 ili 15,4 posto Hrvata od ukupno 3,5 miliona stanovnika BiH. Procijenio je da danas u BiH živi oko 3 milijuna stanovnika, a broj Hrvata se smanjio na oko 450.000.

Smatra da je demografski problem i Republike Hrvatske i Hrvata u BiH zajednički, te će se napraviti zajednička demografska strategija hrvatskog naroda, koja bi u konačnici morala dati rezultate i obrnuti negativne demografske trendove, javila je Hina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.