open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Sarajevu
BiH želi u Tursku izvesti dodatnih 600 tona mesa goveda
Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, razgovarao je danas u Sarajevu sa Haldunom Kocom, ambasadorom Turske u BiH, o nastavku izvoza bh. mesa goveda u tu zemlju.
20.10.2020. u 17:21
get url
text

Na sastanku koji je održan u Ambasadi Turske Košarac je ukazao potrebu zaštite domaće proizvodnje i primarnih proizvođača, između ostalog, kroz rješavanje problema tržišnih viškova, nastalih usljed pojave i širenja pandemije COVID-19.

- S tim u vezi, zatražio sam od turske strane da BiH odobri da do kraja godine ispuni kvotu od dodatnih 600 tona mesa goveda, kako bismo u konačnici realizovali otvorenu kvotu od 3.000 tona. Time bismo u značajnoj mjeri umanjili postojeće tržišne viškove i olakšali poslovanje našim primarnim proizvođačima - objasnio je Košarac. 

On je dodao da će u narednom periodu održati sastanke sa ambasadorom Kocom i nadležnim institucijama u Turskoj, kako bi se definisalo pitanje kvota za izvoz mesa u 2021. godini, pri čemu će se insistirati da se odobrena kvota poveća za minimalno 2.000 tona, čime bi otvorena kvota u narednoj godini bila 5.000 tona, navode iz Ministarstva spoljnih poslova BiH.

Sagovornici su razmijenili mišljenje i o komitetu za saradnju u oblasti poljoprivrede između BiH i Turske, koji će biti održan početkom novembra 2020. godine. Košarac je najavio da će sa nadležnim ministrima iz entiteta Republike Srpske i Federacije BiH definisati strateški pristup kada je u pitanju oblast poljoprivrede, kako bi BiH imala jedinstven stav na predstojećem bilateralnom komitetu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.