open-navfaktor-logo
search
Istraga ubistva u Brčkom
Biseru produžen pritvor: Starca oteo i iz koristoljublja ubio u šumi
Na prijedlog Tužilaštva Brčko distrikta BiH Osnovni sud u Brčkom produžio je pritvor Aladinu Biseru (37), osumnjičenom za otmicu i ubistvo Fethije Mihmića, zvanog Opan, počinjeno 31. maja u mjestu Jagodnjak kod Brčkog.
01.07.2021. u 13:57
get url
text

Pritvor Biseru produžen je usljed bojazni da će utjecajem na svjedoke ometati krivični postupak, te da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti važne dokaze ili tragove. Usto, produženje pritvora za dva mjeseca opravdano je krivičnim djelom za koje se sumnjiči, a koje je posebno teško s obzirom na način izvršenja ili njegove posljedice.

Tužilaštvo Distrikta vodi istragu protiv Aladina Bisera zbog sumnje da je 31. maja u Brčkom u jutarnjim satima oteo, a zatim u naseljenom mjestu Jagodnjak lišio života sugrađanina Fethiju Mihmića. Sumnja se da je Mihmića, protivno njegovoj volji, odvezao iz Brčkog u selo Jagodnjak, gdje ga je zatim odveo u šumu i udarcima tvrdim predmetom po glavi i tijelu ubio iz koristoljublja.

Ubijeni Fethija Mihmić

Zbog opasnosti da će utjecajem na svjedoke ometati krivični postupak, te da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti važne dokaze ili tragove, Osnovni sud Distrikta mu je na prijedlog Tužilaštva odredio pritvor.

Izricanje ove mjere bilo je opravdano i krivičnim djelom za koje se Biser sumnjiči, a koje je posebno teško s obzirom na način izvršenja ili njegove posljedice.

Prije isteka jednomjesečenog pritvora Tužilaštvo je predložilo sudu da mu produži trajanje ove mjere ocijenivši da i dalje postoji razlozi zbog kojih mu je pritvor i određen. Pošto je prihvatio tužilački prijedlog, sud je osumnjičenom produžio pritvor za dva mjeseca.

U međuvremenu, Tužilaštvo i Policija Distrikta nastavljaju istragu protiv njega za krivična djela otmice (zaprijećena kazna od šest mjeseci do pet godina) i Ubistva (za ubistvo iz koristoljublja zaprijećena je kazna od najmanje 10 godina ili kazna dugotrajnog zakona).

Aladin Biser uposlenik je Osnovnog suda u Brčkom pod suspenzijom. Bio je uposlen kao referent za unos podataka.

Protiv njega je ranije pokrenut krivični postupak, a sudilo mu se u sudu u kojem je i bio uposlen zbog krivičnih djela zloupotreba službenog položaja i lažno predstavljanje. Zbog ovih krivičnih djela nepravomoćno je osuđen na sedam mjeseci zatvora.

Biseru je, ranije je saopćeno, dokazana krivica i za prevaru uzimanjem novca od preduzetnika kojem je obećao uništiti dokaze u sudu, koji su ga navodno inkriminirali u poslovanju. Trenutno je žalbeni postupak u toku pred Apelacionim sudom Brčko distrikta BiH.

Biser je navodno isto radio i Mihmiću – uzimao mu je novac uz obećanje da će mu u sudu ubrzati sudski postupak u kojem je bio jedna od stranaka.

On je godinama sa roditeljima živio u blizini kuće ubijenog koji je kupio parcelu zemljišta, a koju je htio da prevede na sebe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.