open-navfaktor-logo
search
Zagovornik radništva
Bivši policajac Eric Adams novi gradonačelnik New Yorka
Demokrat Eric Adams, bivši policajac, pobijedio je na izborima za gradonačelnika New Yorka.
03.11.2021. u 08:36
get url
text

Naslijedivši Billa de Blasija, Adams će biti drugi gradonačelnik afroameričkog porijekla u historiji najmnogoljudnijeg grada u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Prvi je bio David Dinkins, koji je služio početkom 1990-ih, a preminuo je u novembru prošle godine.

Adams, zagovornik radništva i borac protiv rasne diskriminacije, pobijedio je republikanskog suparnika Curtisa Silwu s velikom razlikom te tako postao drugi Afroamerikanac na čelu američke ekonomske i kulturne prijestolnice.

- Večeras slavimo jer sutra počinje pravi posao! Zvanično je, naša kampanja: kucajte na svaka vrata, dođite do svakog glasača u pet okruga bila je uspješna. Pobijedili smo u utrci za gradonačelnika New Yorka! Moj san se ostvario i ne mogu biti ponosniji što predstavljam grad koji svi volimo kao vaš izabrani gradonačelnik - napisao je Adams sinoć na Twitteru.

Novom gradonačelniku New Yorka čestitao je i njegov prethodnik Bill de Blasio, podsjetivši kako je Adams bio "hrabri glas pravde na našim ulicama."

Adams je služio u policijskoj upravi New Yorka 22 godine, četiri mandata kao senator države New York i kao prvi predsjednik okruga Brooklyn u mandatu od sedam godina.

Dužnost gradonačelnika New Yorka preuzima 1. januara iduće godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.