open-navfaktor-logo
search
Tržište
Bošković: Teško je predvidjeti kretanje cijena goriva u narednom periodu
Predsjednik Udruženja prometnika naftnih derivata Privredne komore FBiH Milenko Bošković izjavio je za Fenu da je teško predvidjeti kretanje cijena goriva na bh. tržištu u narednom periodu. 
12.06.2021. u 09:53
get url
text

Podsjetio je da je s izbijanjem pandemije došlo do drastičnog pada cijena zbog čega su mnogi i prestali s prozvodnjom, ali da se ona vremenom oporavila i sada iznosi oko 70 dolara za barel.

- Treba imati u vidu i da BiH uvozi 100 posto naftnih derivata iz četiri ili pet izvora, da ima manje od 10 veletrgovaca, kao i da je prijedlog za ograničenje marži još u parlamentarnoj proceduri - rekao je Bošković.

Naglasio je da su cijene goriva u BiH trenutno najniže u regionu, te da više od pola strukture cijene čine akcize i različita davanja.   

- Svaka kompanija vodi svoju politiku cijena, ali u većini slučajeva ljeti zbog veće potrošnje cijene goriva rastu, iako se znalo desiti i da padaju - naveo je Bošković.  

Precizirao je da je nafta berzanska roba na koju utječu globalna dešavanja i poremećaji na tržištu.    

Bošković je dodao da je mnogim distributerima tokom pandemije bilo ugroženo poslovanje, zbog čega su neki razmišljali i o uvođenju samoposluge na pumpama što bi dovelo do otpuštanja radnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.