open-navfaktor-logo
search
Saradnja
Bosna i Hercegovina i Turska: Zemlje okrenute i Istoku i Zapadu
Odnosi Bosne i Hercegovine i Turske su sve čvršći iz godine u godinu, pokazuju to podaci o ekonomskim odnosima te posjetama turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Bosni i Hercegovini i sastancima sa bh. državnim vrhom.
07.01.2023. u 18:24
get url
text

Od potpisivanja prvog Sporazuma o slobodnoj trgovini između Turske i BiH 2003. godine, obim trgovine je, sa tadašnjih 70 miliona dolara, dostigao 845 miliona dolara do 2021. godine. Samo u 2021. godini direktna ulaganja Turske u dionice u BiH iznosila su približno 300 miliona dolara. Ekonomski i privredni odnosi dvije zemlje su u stalnom obnavljanju. 

BiH je, geostrateški i kulturno, centralna destinacija Turske u odnosu na druge zemlje Balkana s kojima Turska također ostvaruje ekonomske veze. Ti odnosi dokaz su uspostavljanju i posvećenosti trajnom miru, sigurnosti i stabilnosti. Srbija, u odnosu na BiH, prima osam puta više direktnih stranih investicija dok ostale zemlje koje najviše ulažu u BiH imaju više investicija u Srbiji nego u BiH. Zato su turska ulaganja u BiH ključna i, uključujući bespovratnu podršku javnih institucija, premašuju cifru od milijardu eura, piše Balkannews.

Ulaganja su dokaz bratskih i prijateljskih odnosa Turske i BiH, ali i pokazatelj da obje zemlje njeguju i odnose sa Istokom i Zapadom. 

Zbog svog historijskog iskustva, BiH je bila u dodiru sa raznim civilizacijama što je rezultiralo kulturno-historijskim vrijednostima. Stoga je neumjesno povezivati BiH i Bošnjake sa vrijednostima koje dolaze samo sa Istoka ili samo sa Zapada.

Bošnjačka politika nije, niti bi trebala beskompromisno birati jednu stranu poput Turske koja, kao članica NATO-a i čiji je strateški cilj Evropska unija, također održava dobre odnose sa svim regijama svijeta.

Ipak, u evropskoj ali i drugim javnostima obje prijateljske zemlje često se nastoje stavljati u iskrivljen kontekst što pokazuje dvostruke standarde Evrope. Primjer toga je tadašnja vladajuća bošnjačka partija SDA i njen lider Bakir Izetbegović koji je 2018. godine branio politiku turskog predsjednika Erdogana pred tadašnjom njemačkom kancelarskom Angelom Merkel te odluku turskog predsjednika da održi predizborni skup u Sarajevu. Iste skupove su bez ikakvih smetnji u to vrijeme održavale i opozicione stranke uoči općih izbora u Turskoj 2018. Skupovi su na evropskom tlu održavani bez smetnji dok su skupovi vladajuće partije zabranjivani, selektivnim pristupom. 

Dvostruki standardi Evrope često su vidljivi na primjerima i BiH i Turske.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.