open-navfaktor-logo
search
Rat u Ukrajini
Branioci Bakhmuta pod sve jačim pritiskom, oko grada sve intenzivnije borbe
Glavni štab ukrajinskih oružanih snaga objavio je u subotu uvečer na Facebooku da ruske trupe pokušavaju, ali nisu uspjele opkoliti Bakhmut, dodajući da su ukrajinski branioci odbili brojne napade u gradu i oko njega.
05.03.2023. u 08:15
get url
text

Britanska vojna obavještajna služba jutros je objavila da su ukrajinske snage koje brane Bakhmut izložene sve jačem pritisku ruskih snaga i da se u tom gradu i oko njega vode sve intenzivnije borbe.

Ukrajina na to područje šalje elitne jedinice, dok redovna ruska vojska i snage plaćeničke skupine Wagner prodiru dublje u sjeverna predgrađa Bakhmuta.

Institut za proučavanje rata (ISW) smatra da rusko napredovanje "ne ukazuje na to da će ruske snage uskoro moći opkoliti Bakhmut, a još manje da će moći zauzeti grad frontalnim napadima".

Bitka traje već sedam mjeseci, a ruska pobjeda u potpuno uništenom gradu u kojem je prije rata živjelo 70.000 stanovnika bila bi prvi veliki trijumf Moskve u skupoj zimskoj ofanzivi.

Istaknuti ukrajinski vojni analitičar Oleh Ždanov rekao je u subotu navečer da ne vidi znakove da će Kijev narediti povlačenje iz grada.

- U ovom trenutku situacija je manje-više stabilna. Kada je u pitanju napredovanje ruskih snaga, mi smo ga praktično zaustavili - rekao je on u intervjuu objavljenom na YouTubeu.

Britansko ministarstvo odbrane saopćilo je da su dva ključna mosta u Bahmutu uništena u posljednjih 36 sati, dodajući da Ukrajinci drže sve manje ruta snabdijevanja.

Jedan od ovih mostova povezao je Bakhmut sa posljednjom rutom snabdijevanja iz ukrajinskog grada Chasiv Yar, koji se nalazi oko 13 kilometara zapadno, dodaje se u izvještaju.

U petak je ruska artiljerija gađala posljednje izlazne puteve iz Bakhmuta, s ciljem da potpuno opkoli grad i približi Moskvu svojoj prvoj velikoj pobjedi u ratu u posljednjih šest mjeseci.

Ukrajinski generalštab saopćio je da su ruski napadi odbijeni u selima Vasjukivka, Orihovo-Vasilvka, Dubovo-Vasilvka i Hrikorivka, koja se nalaze sjeverno od centra Bakhmuta.

Rusija tvrdi da će Bakhmut biti odskočna daska u osvajanju industrijskog regiona Donbasa, jednog od najvažnijih ruskih ciljeva.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji je Bakhmut opisao kao "tvrđavu", zahvalio je u subotu u videoporuci braniocima u gradu, ali nije iznosio detalje o borbama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.