open-navfaktor-logo
search
Određuje opcije
Brett McGurk ponovo privlači pažnju kao mračna strana američke politike prema Izraelu i Bliskom istoku
Brett McGurk, jedna od ličnosti koje oblikuju američku politiku na Bliskom istoku, ističe se kao tamna strana američke politike u toj regiji, od pregovora s Izraelom do prodaje oružja Saudijskoj Arabiji, uključujući i politiku njegove zemlje u Iraku i Siriji.
04.12.2023. u 15:40
get url
text

Američki portal "HuffPost" intervjuirao je 23 američka zvaničnika, kao i ljude koji su u redovnom kontaktu s administracijom Bijele kuće o politici Bliskog istoka i objavio je tu priču pod naslovom "Četiri osobe u Washingtonu oblikuju američku politiku o Bliskom istoku".

Sagovornici su kazali da, uz američkog predsjednika Josepha Bidena, američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena i američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana, važnu ličnost u kreiranju američke politike na Bliskom istoku predstavlja i manje poznati koordinator Bijele kuće za Bliski istok i Sjevernu Afriku Brett McGurk.

U tekstu se navodi da McGurk, koji se smatra jednim od najmoćnijih ljudi po pitanju nacionalne sigurnosti SAD-a, određuje opcije koje će Biden razmatrati o mnogim pitanjima, od pregovora s Izraelom do prodaje oružja Saudijskoj Arabiji.

Njegove kolege su opisale McGurka kao nekog ko ima jasnu viziju o tome kako treba unaprijediti interese SAD-a i da te interese stavlja ispred ljudskih prava.

Bivši američki zvaničnik rekao je za "HuffPost" da je McGurk "ogromna snaga bez transparentnosti, bez odgovornosti".

Utjecaj na bliskoistočno pitanje

Drugi neimenovani američki zvaničnik izjavio je da McGurk ima kontroverznu karijeru i da "State Department zapravo nema nikakvog utjecaja na izraelsko-palestinsko pitanje jer je Brett McGurk u centru tog pitanja".

Zvaničnik je rekao da je McGurk prvenstveno fokusiran na sporazum između Izraela i Saudijske Arabije, neprestano se zalažući za angažman sa Saudijcima i pokušavajući da taj odnos stavi u prvi plan onoga što pokušava učiniti na Bliskom istoku.

Osim potencijalnih utjecaja na izraelsko-palestinsko pitanje, sagovornici su kazali da McGurkov rad u Saudijskoj Arabiji ima značajne koristi i u održavanju "trusnog primirja" u Jemenu od aprila 2022. godine.

Podsjetimo, McGurk je u govoru koji je održao prošlog mjeseca rekao da je SAD prije napada 7. oktobra vodile "intenzivne razgovore" o sporazumu Saudijske Arabije i Izraela koji je uključivao "materijalni napredak" za Palestinu.

Redovni kontakt sa stranim zvaničnicima ljutim na Izrael

U tekstu se također ističe da da McGurk nastavlja da održava svoju važnost i nakon 7. oktobra, te da je bio duboko uključen u pregovore između Izraela, Hamasa i regionalnih vlada, a čiji cilj je bio oslobađanje izraelskih talaca i povećanje humanitarne pomoći za Gazu.

McGurkov tim, kako se navodi, čvrsto upravlja retorikom američkih zvaničnika o ovom pitanju i u redovnom je kontaktu sa stranim zvaničnicima koji kažu da je uglavnom neograničena podrška SAD-a Izraelu dovela do velikog negodovanja širom svijeta.

Prema jednom bivšem američkom zvaničniku, McGurkova teorija o regionu je da je region centar i nestabilnosti i resursa. Dotični zvaničnik je ovu situaciju opisao kao "staroškolski, kolonijalistički mentalitet".

Drugi američki zvaničnik je rekao da je McGurkovo razmišljanje vrlo slično bivšoj Bushovoj administraciji i da se taj način razmišljanja nije promijenio u posljednjih 25 godina.

Jasmine el-Gamal, koja je radila u američkom Ministarstvu odbrane oko devet godina dok nije napustila funkciju 2017. godine, također je rekla da ne zna šta se dogodilo Brettu McGurku da se ponaša tako grubo kada je u pitanju vanjska politika SAD-a i da ne zna šta on misli o muslimanima i Arapima.

Dugi mandat kao dokaz njegovih talenata

Navedeno je da je McGurkova "jaka funkcija" u Bidenovoj administraciji kulminacija dugog puta, te da je Barack Obama pokušao da ga imenuje za američkog ambasadora u Iraku, ali se on povukao zbog skandala.

Pristalice McGurka vide njegov dugi mandat kao dokaz njegovog "talenta, korisnih odnosa i povjerenja".

Penzionisani general-potpukovnik američke mornarice Jim Mattis, koji je bio ministar odbrane u administraciji Donalda Trampa, rekao je za "HuffPost" prošle godine da je i Trump lično vršio pritisak da zadrži McGurka na funkciji.

Ističe se na Saudijskoj Arabiji

Dalje se navodi da je Saudijska Arabija, "pod određenim pritiskom", oslobodila nekoliko zatvorenih aktivista za ljudska prava i "počela da okončava svoje brutalne vojne operacije" u Jemenu te da je McGurk nagovorio Bidena da posjeti Saudijsku Arabiju 2022. godine.

McGurk je takođe bio na sceni i u Iraku

Kada je advokat McGurk svoju karijeru usmjerio ka diplomatiji 2004. godine, njegov prvi posao je bio da savjetuje tadašnjeg američkog ambasadora u Bagdadu Johna Negropontea o pisanju iračkog Ustava.

Period 2004-2009, kada je McGurk služio u Iraku, bio je period kada je Irak bio "restrukturiran". U tom okruženju, McGurk je bio glavni akter ekipe koja je postavila temelje haosa u Iraku.

Irački ustav, u čijem pisanju je McGurk imao važnu ulogu, prihvaćen je u oktobru 2004. godine, uprkos negodovanju sunitskih Arapa u toj zemlji. Ustav, koji je donio saveznu vladu u Iraku i dao autonomiju trima sjevernim provincijama s većinskim kurdskim stanovništvom, posebno je uznemirio sunitske Arape.

Jedan od razloga zašto je Ustav izazvao kontroverzu bilo je miješanje šiitskih vjerskih vođa u politiku. Šiitski vjerski lideri željeli su da Irak postane islamska republika, ali suniti su bili protiv toga.

U izjavi koju je dao na sjeveru Iraka u martu 2015. godine, McGurk je kazao da se zalaže za integritet Iraka i ustavni okvir.

Politika McGurkovog tima davanja prioriteta Kurdima i šiitima donijela je novu dinamiku koja se manifestirala na povećanje otpora, nedostatak stabilnosti i povećanje fragmentacije unutar Iraka.

U svom intervjuu "Washington Postu" 3. novembra 2011. godine McGurk je rekao da Iran svakako ima veliki utjecaj u Bagdadu, a time je otkrio da nije uznemiren iranskim uticajem u regiji.

Efikasan i u kreiranju uvjeta za pojavu ISIL-a

Šiitski vođa Nuri Maliki, koji je dobio podršku McGurkovog tima u Iraku, postajao je sve autoritarniji u periodu od 2008. do 2014. godine i vratio je zemlju na plan prije Petreausa. Irak, gdje su suniti bili isključeni, bio je uvučen u politički, ekonomski i društveni haos. U bombaškim i oružanim napadima je živote dnevno gubilo i do 200 ljudi.

Teroristička organizacija ISIL se pojavila 2004. godine kao jedna od grupa koje su proglasile svoju lojalnost terorističkoj organizaciji Al-Kaidi, koja je stekla utjecaj nakon američke okupacije Iraka.

Organizacija, koja okuplja pristalice isključenih sunita, ubrzala je svoj napredak savezom koji je sklopila s plemenima i bivšim članovima Baasa koji su se protivili vladi Nurija Malikija.

Zahvaljujući svom "iskustvu u Iraku" između 2004. i 2009. godine, McGurk je u septembru 2014. postao zamjenik Johna Allena, specijalnog predstavnika tadašnjeg američkog predsjednika Baracka Obame za borbu protiv ISIL-a.

Pokušao je nametnuti irački model i u Siriji

McGurk, arhitekta iračke federalne strukture, počeo je crtati fragmentiranu kartu Sirije nakon početka građanskog rata u toj zemlji, podržavajući terorističku organizaciju PKK/YPG pod izgovorom borbe protiv terorista ISIL-a na sjeveru Sirije.

Dok je McGurk bio pomoćnik generala Allena, on je Tursku opisao kao najvažnijeg partnera u borbi protiv prijetnje ISIL-a. Međutim, mjesec dana prije nego što je preuzeo dužnost specijalnog predstavnika, McGurk se u Erbilu sastao s vođom terorista PKK/YPG Salihom Muslimom. U izjavi koju je dao nakon sastanka, prvi put se dotakao uloge Kurda u borbi protiv ISIL-a.

- Rat još nije završen. Kurdi trpe žrtve svaki dan i mi ih ohrabrujemo da se ujedine protiv ove opasnosti - rekao je tada McGurk.

McGurk, koji je preuzeo dužnost od Allena u oktobru 2015. i postao specijalni predstavnik američkog predsjednika Obame za borbu protiv ISIL-a, brzo je promijenio rutu iz Ankare u PKK-ovu "Rojavu".

Uprkos insistiranju Turske na istovremenoj borbi protiv ISIL-a u Iraku i Siriji, McGurk se fokusirao na Irak, čime je otvorio put za veću podršku teroristima PKK/YPG-a pod izgovorom borbe protiv ISIL-a u Siriji.

Monopolska struktura PKK-a

McGurk, koji je savjetovao Kurde da se "ujedine", uvijek se držao podalje od Kurdskog nacionalnog vijeća (ENKS), kojeg su formirali sirijski opozicioni Kurdi.

Nakon septembra 2015. godine, dok je McGurk obilazio područja koja su okupirali teroristi PKK/YPG-a na sjeveru Sirije, ta teroristička organizacija je nasilno suzbila djelovanje ENKS-a.

Službenik za vanjske poslove ENKS-a Siyamend Haco je u izjavi za Anadoliju rekao da su američkim zvaničnicima rekli da PKK/YPG želi uvesti diktaturu i da su američki zvaničnici znali i ignorisali sve nezakonitosti unutar te terorističke organizacije.

Pozirao s terorističkim vođama

Na svojoj novoj funkciji, McGurk je više puta u dvije godine posjetio regiju koju je okupirala teroristička organizacija PKK/YPG na sjeveroistoku Sirije. Većina njih je objavljena u medijima.

Prva takva posjeta je održana 1. februara 2016. godine, na godišnjicu oslobađanja okruga Aynularab (Kobani) od terorista ISIL-a i okupacije od strane terorista PKK/YPG-a.

Nakon fotografije na kojoj McGurk prima plaketu od Polata Cana, jednog od glasnogovornika PKK/YPG-a, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je Obaminu administraciju da "izabere između terorističke organizacije i NATO saveznika".

Nakon antiterorističke operacije Oružanih snaga Turske 25. aprila 2017. godine, McGurk je na Twitteru naveo da sa "zabrinutošću prati turski zračni udar na sjeverne regije Iraka i Sirije, bez koordinacije s SAD-om ili koalicijom protiv ISIL-a".

Nakon izjave, američki zvaničnici otišli su u regiju i u štampi su se pojavile njihove fotografije s traženim teroristima PKK/YPG-a Ferhatom Abdijeom Sahinom, kodnog imena "Sahin Cilo", i Redurom Halilom.

Dan nakon što se Erdogan sastao s Trumpom u SAD-u, McGurk je 17. maja posjetio punktove terorista PKK/YPG-a na sjeveru Raqqe i pozirao s vođama te terorističke organizacije, uključujući Sahina Cila, Aldara Halila i Envera Mislima.

Pokušaj davanja legitimiteta terorističkoj organizaciji

U okviru McGurkovog projekta legitimizacije, teroristička organizacija PKK/YPG je 12. oktobra 2015. ujedinila neke male grupe koje je držala uz sebe oružjem i logističkom podrškom pod plaštom naziva "Sirijske demokratske snage (SDF)".

Nakon ovog datuma, američki zvaničnici, posebno McGurk, davali su izjave da podržavaju takozvani SDF u borbi protiv ISIL-a.

Komandant američkih specijalnih snaga general Raymond Thomas priznao je 22. jula da je PKK/YPG promijenila ime po McGurkovim uputama.

- Imao sam sreće što sam imao partnera kao što je Brett McGurk, jer su (elementi SDF) željeli stvari koje ja nisam mogao dati. Željeli su da budu za stolom na mjestima kao što su Ženeva i Astana, gdje se razgovaralo o budućnosti Sirije. Nikada nisu mogli pod nazivom PKK. Zato smo ih militarizirali i Brett McGurk im je dao legitimitet koji im je potreban da budu naši dobri partneri - rekao je tom prilikom Thomas.

Igra oko Manbija je privukla pažnju

Teroristička organizacija PKK/YPG proglasila je uspostavu kantona na sjeveru Sirije uz podršku McGurka. Tako je McGurk ubrzao pripreme za federalizaciju Sirije s kantonalnim administrativnim autonomnim strukturama.

Najupečatljiviji potez u ovom pravcu bio je ulazak terorista PKK/YPG-a u okrug Manbij na zapadnoj obali rijeke Eufrat u augustu 2016. godine uz vojnu pomoć SAD-a.

Američki zvaničnici uvjeravali su Tursku da će PKK-YPG napustiti Manbij nakon što bude oslobođen od terorista ISIL-a.

Međutim, McGurk je priznao da su članovi PKK/YPG-a bili u okrugu u novembru 2016. i tvrdio da će napustiti okrug nakon obuke koju su pružili lokalnim elementima. S druge strane, teroristička organizacija je pojačala svoju okupaciju čak i dijeljenjem ličnih dokumenata s vlastitim pečatom u Manbiju.

Potraga za podrškom za njegovu politiku

Specijalni predstavnik bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa za borbu protiv ISIL-a Brett McGurk došao je u tu regiju nakon što su teroristi PKK/YPG-a okupirali Raqqu 17. oktobra 2017. godine. U medijima se sljedećeg dana pojavila vijest da se u Hasaqqahu sastao sa šefom obavještajne službe sirijske administracije Alijem Mamlukom i PKK/YPG-om.

Velid Muallim, tadašnji ministar vanjskih poslova sirijske administracije, već je najavio da bi mogli pregovarati o autonomiji s PKK/YPG 26. septembra. Pregovori o autonomiji između terorističke organizacije i Assadovog režima dobili su zamah nakon ovog perioda, ali su nakon nekog vremena dospjeli u ćorsokak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.