open-navfaktor-logo
search
Na meti kritika
Britanski premijer Johnson suočit će se večeras s glasanjem o povjerenju
Boris Johnson suočit će se večeras s glasanjem o povjerenju nakon što je dovoljan broj zastupnika u parlamentu podnio zahtjev za pokretanje ovog postupka.
06.06.2022. u 10:57
get url
text

Predsjednik komiteta Konzervativne stranke 1992. Sir Graham Bradley najavio je da će se glasanje o povjerenju održati u ponedjeljak navečer. Saopćenje je uslijedilo nakon spekulacija tokom vikenda da je dostignut prag od 15 posto zastupnika koji traže glasanje o povjerenju.

Najmanje 54 konzervativna člana parlamenta morala su službeno uputiti zahtjev Bradyu, za glasanje o povjerenju kako bi bilo ono pokrenuto. Bradley je rekao u ponedjeljak da će glasanje o povjerenju biti održano večeras između 18 i 20 sati, a rezultat će biti objavljen ubrzo nakon toga.

Ukoliko zastupnici izglasaju nepovjerenje Johnsonu, britanski premijer će morati podnijeti ostavku na tu funkciju, a borba za čelnika vlade će početi odmah nakon toga.

Johnson je mjesecima bio na meti žestokih kritika zbog organizovanja zabava u Down Streetu u jeku lockdowna u njegovoj zemlji tokom pandemije koronavirusa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.