open-navfaktor-logo
search
Stare odbačene ideje
Britanski univerzitet otvara 2024. godine novi smjer magije i okultizma
Studenti u Velikoj Britaniji u Еxeteru će proučavati magiju i okultizam iz historijske, vjerske, umjetničke i sociološke perspektive. Od septembra 2024. godine studenti britanskog Univerziteta Еxeter moći će da upišu zanimljiv jednogodišnji postdiplomski kurs - Studije magije i okultnih nauka.
24.10.2023. u 20:48
get url
text

Osnivač i rukovodilac novog obrazovnog programa Univerziteta profesor Еmily Selove rekla je da je osnivanje ove studije podstaknuto sve većim interesovanjem za magiju i okultizam u akademskim krugovima, ali i van njih, posebno u feminističkim krugovima gdje vještice imaju postati jedan od simbola ženske nezavisnosti.

– Osnova našeg programa su ideje dekolonizacije, feminizma, antirasizma i istraživanja alternativnih epistemologija. Ako zaista težimo da pronađemo nova i kreativna rješenja za izazove sa kojima se suočavamo kao društvo, moramo biti pošteni i hrabri i priznati da neke od naših tradicionalnih i isprobanih metodologija imaju svoja ograničenja. Možda bi trebalo, oprezno i odgovorno, da se okrenemo nekim novim ili bolje rečeno starim idejama koje smo odbacili – rekla je prof. Selove, dodajući da je Univerzitet posljednjih dana dobio na stotine upita zainteresovanih, potencijalnih studenata magije.

Da ne bude zabune, ovo nije Hogvorts, a studenti Еksetera neće učiti kako da bacaju čini, kuvaju napitke ili lete na metli na koledžu, prenosi AdriaPress.

Pažljivo i ozbiljno razmatran studijski program obuhvatiće niz različitih akademskih oblasti, od umjetnosti, književnosti, filozofije, vjeronauke, historije i arheologije do sociologije i psihologije. Učesnici će istraživati, naprimjer, odnos prema ženi u srednjem vijeku, prikaze zmajeva u zapadnom folkloru, književnosti i likovnoj umjetnosti, historiju prakse obmane i iluzija, ulogu psihodeličnih supstanci u društvima kroz historiju i uopće način na koji su magija i magijsko razmišljanje utjecali na nauku i društvo.

Slični studijski programi već postoje širom svijeta. Univerzitet u Amsterdamu tako nudi osnovne i postdiplomske studije zapadnog ezoterizma, a brojni evropski i američki univerziteti nude brojne kurseve o magiji i okultizmu u okviru odjeljenja za historiju, filozofiju i religiju. Ali posebno je zanimljivo da je Еxeter postao prvo mjesto u Velikoj Britaniji gdje su se mogle izučavati magija i okultizam, jer je upravo tamo počela masovna histerija lova na vještice u Еngleskoj. Ustvari, prema nekim izvještajima, ubijanje "vještica" je u Еxeteru počelo još ranije od 16. vijeka, kada je zvanično stupio na snagu Zakon o vještičju, koji je legalizovao ovu užasnu praksu. Krajem 17. vijeka, prije nego što je taj zloglasni zakon ukinut, posljednja poznata vješanja navodnih engleskih vještica dogodila su se u Еxeteru.

Optužbe su bile standardno sulude, a nesretne žene su ubijane zbog izvještaja užasnutih ili oportunističkih komšija koji su ih optuživali da bacaju kletve, komuniciraju sa đavolom i životinjama, ubijaju stoku i izazivaju razne pošasti kao što je najezda vaški. Na ovu gorku nepravdu prije nekoliko godina ukazivale su stotine ljudi, uglavnom modernih vještica, kojih je u posljednje vrijeme sve više i koje su preplavile Еkseter tražeći pomilovanje za, po svemu sudeći, potpuno nevine žene koje su tamo strijeljane u tim posljednja suđenja vješticama – Temperans Lloyd, Susannah Еdwards, Mary Trembles i Alice Molland. A o bogatoj magijskoj historiji ovog područja svjedoči čuveni Muzej vještičarenja i magije u blizini Еxetera, u Boscastleu, u kome se nalazi zbirka od više od 2.000 artefakata britanske magijske tradicije, od srednjovjekovnih praksi do savremenih paganskih pokreta kao što je Viko.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.