open-navfaktor-logo
search
Skandal u Njemačkoj
Časne sestre iznajmljivale maloljetnike kao seksualno roblje bogatašima i ljudima iz crkvenih krugova
Istragom je otkriven gnusni skandal zlostavljanja djece u nadbiskupiji u njemačkom Koelnu u kojem su časne sestre godinama iznajmljivale maloljetnu djecu bogatašima i pojedinim svečenicima.
04.02.2021. u 16:47
get url
text

Prošlog mjeseca je okončana istraga po tužbi koju su žrtve podnijele protiv Nadbiskupije u Kolnu zbog zlostavljanja djece, koja su se 60-tih i 70-tih godina prošlog stoljeća događala u samostanu u Speyeru.

List Daily Best tvrdi da je na uvid imao izvještaj u kojem se na 560 stranica opisuje kako su djeca seksualno i na druge načine zlostavljana.

Riječ je o ukupno 175 djece uzrasta između osam i 14 godina, među kojima su 80 posto bili dječaci, koje su časne sestre iznajmljivale i prodavale kao seksualno roblje bogatašima i pojedinim ljudima iz crkvenih krugova.

Isti izvor tvrdi kako je istragom otkriveno da je riječ o dvodecenijskom zlostavljanju koje je provođeno sistematski. Zlostavljanoj djeci nije dozvoljavano da budu usvojena, a čuvana su u sirotištima pri crkvi.

Oko 80 posto zlostavljača djece je umrlo, a mnogi su se naknadno povukli iz crkvenih krugova.

U izvještaju se navodi da su časne sestre umiješane u zlodjela, ali da je riječ o sistematskom zločinu i propustima.

Detalji o tom skandalu unutar crkve su u medije došli u januaru prošle godine nakon što je crkva prvo odbila objaviti izvještaj, a potom na konferenciji od novinara tražila da se potpisom sporazuma o povjerljivosti podataka obavežu da to neće plasirati u javnost. Svih osam prisutnih novinara su odbili potpisati taj dokument i napustili su konferenciju.

Nadbiskup u Koelnu kardinal Rainer Maria Woelki optužen je za prikrivanje zlodjela, kao i da nije obavijestio Vatikan o navodima o seksualnom zlostavljanju.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.