open-navfaktor-logo
search
Zločin iz mržnje
Cavusoglu: Švedsko dozvoljavanje čina spaljivanja Kur'ana ne predstavlja slobodu misli i izražavanja
Kritikujući Švedsku zbog davanja dozvole za planirano spaljivanje Kur'ana, turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je u subotu rekao da se rasizam i zločini iz mržnje ne smatraju slobodom misli i izražavanja, javlja Anadolija.
21.01.2023. u 14:43
get url
text

- Uprkos svim našim upozorenjima, takva dozvola je, nažalost, data ovoj osobi. Niko to ne može nazvati slobodom izražavanja i slobodom misli - rekao je Cavusoglu novinarima u južnoj turskoj provinciji Antalya.

Cavusoglu je to izjavio nakon što je Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske stranke Stram Kurs, dobio dozvolu u Švedskoj da spali primjerak Kur'ana ispred turske ambasade u Štokholmu.

- Danas ne dozvoljavaju spaljivanje još jedne knjige, ali kada je u pitanju Kur'an, islamska sveta knjiga, i neprijateljstvo prema islamu, oni to odmah nazivaju slobodom izražavanja i slobodom misli - rekao je Cavusoglu.

Dodao je da prema švedskom zakonu, odluke Vijeća Evrope i odluke Evropskog suda za ljudska prava, zločini iz mržnje i rasizam nisu sloboda misli ili sloboda izražavanja.

Izrazio je nadu da će švedske vlasti poduzeti mjere kako bi spriječile čin spaljivanja.

- Zato što će ovo na isti način izazvati bijes u cijelom svijetu. Bio bi to podli, rasistički čin i zločin iz mržnje - rekao je Cavusoglu.

Iz Policijske uprave Štokholma za Anadoliju su kazali da je Paludan dobio dozvolu da u subotu održi protest u blizini turske ambasade.

Švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom rekao je da je zabrinut da demonstracije predstavljaju rizik da Turska još više blokira ratifikaciju zahtjeva Švedske za članstvo u NATO. Međutim, dodao je da bi bilo "veoma neprikladno" da traži da se nekoj osobi ne dozvoli da izvede protest.

Zvanična Ankara je otkazala predstojeću posjetu švedskog ministra odbrane Pala Jonsona Turskoj nakon što je Švedska dozvolila čin spaljivanja primjerka Kur'ana u blizini turske ambasade u Štokholmu.

Ambasador Švedske u Ankari Staffan Herrstrom pozvan je u petak u Ministarstvo vanjskih poslova Turske nakon što je taj čin dozvoljen.

VEZANI TEKST - Ankara otkazala posjetu švedskog ministra odbrane Turskoj zbog dozvole za spaljivanje Kur'ana

Švedska i Finska zvanično su u maju prošle godine podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u, napuštajući višedecenijsku vojnu neutralnost, što je odluka potaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine.

Turska je kao važna članica NATO-a izrazila prigovore, optužujući dvije nordijske zemlje da toleriraju, pa čak i podržavaju terorističke organizacije.

U junu su Turska, Švedska i Finska potpisale memorandum na samitu NATO-a kako bi odgovorile na legitimne sigurnosne brige Ankare, utirući put konačnom članstvu Švedske i Finske u NATO-u.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.