open-navfaktor-logo
search
Odluke
Članice OPEC-a i Rusija dogovorili smanjenje proizvodnje nafte
Odlučili smo da smanjimo proizvodnju za 500.000 barela po danu tokom prvog kvartala naredne godine – izjavio je novinarima ruski ministar energetike Aleksandar Nova
06.12.2019. u 17:18
get url
text
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Zemlje članice OPEC-a i njihova saveznica Rusija saopćili su u petak da su se usuglasili da smanje proizvodnju sirove nafte za dodatnih pola miliona barela dnevno kako bi održali globalne energetske cijene.

Odluka je uslijedila nakon dugih rasprava o sjedištu OPEC-a u Beču. Cilj grupe je da podrži globalne cijene energenata. Ona, također ne želi da izgubi udio u globalnom tržištu od Sjedinjenih Država, koje nastavljaju da ispumpavaju sve veće količine nafte.

- Odlučili smo da smanjimo proizvodnju za 500.000 barela po danu tokom prvog kvartala naredne godine – izjavio je novinarima ruski ministar energetike Aleksandar Novak.

Novi rezovi uslijedili su nakon ranijeg smanjenja proizvodnje od 1,2 miliona barela dnevno, koje se provodilo tokom protekle tri godine.

Izgleda da je najspornija tema u razgovorima bila kako podijeliti rezove među 14 država članica OPEC-a i zemalja kao što je Rusija, a koje koordiniraju svoju proizvodnju nafte s kartelom u posljednjim godinama.

Saudijska Arabija odnedavno snosi najveće breme rezova u proizvodnji. Neke zemlje proizvode, međutim, više nego što se od njih očekuje.

Analitičari ukazuju da bi, ukoliko zemlje ne poštuju trenutne sporazume, svako glasanje o novim rezovima proizvodnje bilo besmisleno, prenosi Associated Press.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.