open-navfaktor-logo
search
Iznimno rijetko
Čudesni slučaj: Amerikanka s dvostrukom maternicom rodila dva puta u dva dana
Amerikanka s rijetkom dvostrukom maternicom rodila je dva puta u dva dana nakon izuzetno rijetke trudnoće i ukupno 20 sati trudova. Kelsey Hatcher (32) rodila je jednu kćerku u utorak, a drugu u srijedu, u bolnici Univerziteta Alabama u Birminghamu (UAB).
26.12.2023. u 12:28
get url
text

Objavljujući dolazak svojih "čudesnih beba" na društvenim mrežama, rodilja je ocijenila doktore kao "nevjerojatne". Djevojčice su opisane kao dvojajčane blizanke s rijetkim odvojenim rođendanima, piše BBC.

UAB-ova opstetričarka potvrdila je da je trojac dobro i rekla da je to vrsta slučaja koju većina ljudi u njenoj profesiji "prođe kroz cijelu svoju karijeru i nikad ne vidi".

Kelsey Hatcher rečeno je u dobi od 17 godina da ima dvostruku maternicu, što je UAB opisao kao rijetku kongenitalnu anomaliju koja pogađa 0,3 posto žena. Izgledi za trudnoću u obje maternice – dikavitarna trudnoća – bili su još manji, "jedan prema milion".

Prijavljeni slučajevi u svijetu izuzetno su rijetki. Godine 2019.doktor u Bangladešu rekao je za BBC da je žena rodila blizance gotovo mjesec dana nakon što je rodila prijevremeno rođeno dijete u svojoj drugoj maternici.

 

 
 
 
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.