open-navfaktor-logo
search
Korišteno na Kosovu
Da li je oružje do Banjske stiglo iz Tuzle? Fotografije pokazuju jedno, srbijansko Tužilaštvo tvrdi drugo
Institucije Srbije još ne objašnjavaju na temelju čega Više javno tužilaštvo u Beogradu tvrdi da je iz Tuzle stiglo oružje koje je korišteno 24. septembra u napadu na kosovsku policiju u Banjskoj, tokom kojeg je ubijen kosovski policajac.
04.10.2023. u 22:44
get url
text

Međutim, stručnjaci za sigurnost i vojno naoružanje u Bosni i Hercegovini kažu za Radio Slobodna Evropa (RSE) da ovo oružje nije moglo biti ni legalno ni ilegalno kupljeno u Bosni i Hercegovini.

VEZANI TEKST - Sigurnosne agencije u BiH nemaju informacije o kupovini oružja u Tuzli: Radoičić bio u BiH u junu i to u Banjoj Luci

Tužilaštvo u Beogradu Radoičića tereti, na osnovu njegove izjave, da je od januara do 24. septembra ove godine nabavljao iz Tuzle oružje, municiju i eksplozivna sredstva velike razorne moći.

Više javno tužilaštvo u Beogradu nije odgovorilo da li postoje dokazi da je oružje zaista nabavljano u Tuzli, te ko je eventualno pomagao Radoičiću u transportu.

Tužilaštvo ga tereti za krivična djela udruživanje radi vršenja krivičnih djela, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet vatrenog oružja i eksplozivnih materija i teška djela protiv opće sigurnosti.

Policija iz Federacije Bosne i Hercegovine je najavila istragu, uz obrazloženje da će tražiti podatke i dokaze od beogradskog tužilaštva o cijelom slučaju.

Istovremeno, iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine kažu za RSE da ova pravosudna institucija nije primila akt ili informaciju od policijskih agencija o ovom slučaju. Istu informaciju navode i u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Upitan imaju li SAD saznanja o tvrdnjama da je Radoičić od januara do septembra ove godine nabavljao oružje iz Tuzle, američki ambasador na Kosovu Jeffrey Hovenier je rekao da se ta tema smatra "od interesa".

- Važno je da su vlasti Srbije počele analizirati ono što bih ja nazvao lancem nadzora nad materijalom. Bilo je materijala proizvedenih u Srbiji koji su nekako završili u opremi za naoružanje u Banjskoj. To je nešto što moramo razumjeti i riješiti. Ne mogu dokazati tvrdnje da su te stvari došle odavdje ili odandje, iz Tuzle, treba još raditi - kazao je on.

Berko Zečević, sarajevski profesor na katedri za odbrambene tehnologije i sudski vještak za balistiku, kaže da je pažljivo analizirao sve fotografije zaplijenjenog oružja koje je objavila kosovska policija.

Navodi da je iz oznaka na oružju jasno da je ono proizvedeno u fabrikama u Srbiji.

- Zadnji legalni vlasnik automatskog bacača granata, koji je zaplijenjen je Vojska Srbije. To isto možemo da kažemo za ručne raketne bacače 64 milimetra, takozvane zolje. One su bile remontovane u Srbiji 2017. godine i uskladištene u skladištu Vojske Srbije - kategoričan je Zečević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.