open-navfaktor-logo
search
Otvorio dio autoputa
Dačić u Laktašima: Ja jesam ministar vanjskih poslova, ali RS je naš "unutrašnji posao"
Na otvaranju zadnje dionice autoputa Banja Luka - Doboj, danas u Laktašima, Dačić je istakao i da je "veoma važno da svi putevi vode do Beograda"
02.10.2018. u 12:44
get url
text

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas u Laktašima da nema promjene Dejtonskog sporazuma bez saglasnosti tri naroda i dva entiteta u Bosni i Hercegovini.

- To znači da svako ko pokušava da uništi RS, mora da bude svjestan da Srbija neće sjediti skrštenih ruku – ustvrdio je on.

Dačić je dodao da to govori jer mnogi u predizbornoj kampanji pokušavaju da, kako je naveo, podignu svoje rejtinge antisrpskom kampanjom, stalnim optuživanjem RS-a i njenog rukovodstva. On je rekao da mu je "nezgodno da dolazi u RS jer je ministar vanjskih poslova Srbije, ali da je činjenica kako su ovo njihovi unutrašnji poslovi, unutar srpskog naroda".

- Maksimalno garantujemo opstanak RS i prava srpskog naroda na ovom području. Vaš glavni projekat i nikada ga ne zaboravite, jeste da očuvate ono što ste u krvi stekli za vrijeme rata u BiH – ustvrdio je Dačić.

FOTO: AA

Na otvaranju zadnje dionice autoputa Banja Luka - Doboj, danas u Laktašima, Dačić je istakao i da je "veoma važno da svi putevi vode do Beograda".

- Neću biti zadovoljan dok ne napravite jedan takav put – ustvrdio je Dačić.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je rekao da autoput nije samo put ekonomske i socijalne integracije.

- Kada se završi autoput do Drine, bit će i nacionalni - ustvrdio je Dodik.

Budući da autoput nosi naziv "9. januar", pozvao je nadležne iz "Autoputeva RS" da table s tim nazivom postave na više mjesta.

– Da nije bilo one sramne odluke da se ukida "dan RS-a", vjerovatno se ovaj put ne bi zvao "9. januar". Baš zato što su nam to spriječili, evo im kroz srce RS-a 9. januar - ustvrdio je on.

Dodik je dodao i da oni koji žele mir grade autoputeve, a oni koji to ne žele, "grade vojne snage".

- Za Srbe nema slobode bez države, a država je i autoput i bolnica i škola - rekao je Dodik.

- Ovaj autoput ide kroz srce Srpske, na šta sam izuzetno ponosan. Bilo je problema sa kreditorima, ali je i to riješeno. Analize pokazuju da će ovaj put biti isplativ. Republika Srpska je zaista veliko gradilište - rekao je on.

FOTO: AA

Dodik je dodao da autoput nije samo put ekonomske i socijalne integracije, već i simbol moći RS-a.

- Jedinstvo koje pokazuju Republika Srpska i Srbija je prirodno. Mi smo jedinstven srpski narod, a drugi žele da nas podijele - zaključio je Dodik.

Entitetska premijerka Željka Cvijanović je rekla da bez modernih saobraćajnica nema napretka RS-a niti razvijene ekonomije, izrazivši nadu da će se narednih godina izgraditi autoputevi prema Prijedoru, te Bijeljini, kao i brze ceste i moderne soabraćajnice od Pala, Sokoca do Vardišta i granice sa Srbijom.

Okupljenim građanima u Drugovićima kod Laktaša, gdje je ozvaničen završetak cjelokupne trase autoputa Baja Luka - Doboj, obratili su se i predsjednik entitetskog parlamenta Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić, gradonačelnici Banje Luke Igor Radojičić, Doboja Obren Petrović te načelnik Prnjavora Darko Tomaš.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.