open-navfaktor-logo
search
Ankete mu daju prednost
Danas predsjednički izbori u Francuskoj: Može li Macron do drugog mandata?
Francuzi glasaju danas u prvom krugu predsjedničkih izbora. koji će odrediti ko će upravljati drugom po veličini ekonomijom Evropske unije (EU) i njenom jedinom članicom sa stalnim sjedištem u Vijeću sigurnosti UN-a, dok rat bjesni na pragu EU.
10.04.2022. u 09:31
get url
text

Ti izbori će odrediti ko će upravljati drugom po veličini ekonomijom Evropske unije (EU) i njenom jedinom članicom sa stalnim sjedištem u Vijeću sigurnosti UN-a, dok rat bjesni na pragu EU.

Aktuelni predsjednik Emmanuel Macron favorit je u anketama, ali se istovremeno suočava sa oštrom konkurencijom Marine Le Pen iz krajnje desnice.

Ako pobijedi, Macron bi bio prvi francuski predsjednik nakon Jacquesa Chiraca 2002. koji je osvojio drugi mandat. Njegovi prethodnici desničar Nicolas Sarkozy i socijalist Francois Hollande vladali samo jedan mandat, piše slobodnaevropa.org.

VEZANI TEKST - Putin će sutra više misliti o Francuskoj nego o Ukrajini: Moskva želi pobjedu desničarke Le Pen, šta može Macron

Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da mnogi nisu sigurni za koga će glasati, a izlaznost bi mogla biti mnogo manja nego inače, što bi dodalo još više neizvjesnosti.

Ankete su nedjeljama upućivale na to da Makron vodi u prvom krugu ispred Le Pen, te da bi oboje trebalo da idu u drugi krug.

Pobjednik izbora u Francuskoj će morati da se izbori sa pitanjem ruske invazije na Ukrajinu i posljedicama po cijelu Evropu. Sada kada je Britanija napustila EU, Francuska je glavna vojna sila bloka.

To je također neosporno druga najveća ekonomija u EU, a izlazak Angele Merkel s mjesta njemačke kancelarke dao je Macronu istaknutiju ulogu u Evropi.

Rekonstrukcija i desnice i ljevice u zemlji takođe će zavisiti od toga kako će proći predsjednički i parlamentarni izbori.

Nakon prvog kruga izbora 10. aprila, u drugi krug idu dva kandidata sa najviše glasova.

Novi predsjednik stupa na dužnost najkasnije do 13. maja.

U Francuskoj već u junu, 12. i 19., slijede i parlamentarni izbori.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.