open-navfaktor-logo
search
Margareta II
Danska kraljica danas, nakon 52 godine vladavine, odlazi sa trona, zamijenit će je najstariji sin Frederik
Popularna danska kraljica Margareta II, koja danas u dobi od 83 godine napušta prijestolje, ima najduži staž među evropskim vladarima i posljednja je kraljica nakon smrti britanske Elizabete II.
14.01.2024. u 08:20
get url
text

Umjetnica i okorjela pušačica u svojih pola stoljeća na tronu modernizirala je kraljevinu.

Na prijestolje je stupila kad joj je bila 31 godina, 14. januara 1972. nakon smrti oca Frederika IX.

Tačno 52 godine poslije predaje tron svom najstarijem sinu, prijestolonasljedniku Frederiku, nakon što je na Novu godinu šokirala naciju najavivši abdikaciju zbog pozne dobi i zdravstvenih problema.

- Kraljica Margareta vrlo je dobra pripovjedačica pa je sama ispripovijedala i svoju priču. Čak je i za odluku da odstupi odabrala prigodan trenutak - rekla je za svjetskim agencijama Cecilie Nielsen, novinarka koja prati kraljevsku porodicu na nacionalnoj televiziji DR.

Kraljica je izjavila da je teška operacija leđa kojoj je bila podvrgnuta u februaru 2023. "dala povoda razmišljanjima" o odlasku. I nakon abdikacije zvat će je se kraljicom Margaretom.

Uzela je ime Margareta II. u čast Margrete I, koja je vladala Danskom od 1375. do 1412., iako službeno nije imala titulu kraljice. U vrijeme Margaretina stupanja na prijestolje samo 45 posto Danaca bilo je za kraljevinu, a većina je smatrala da joj nema mjesta u modernoj demokraciji.

No, ponosna i elegantna Margareta II uspjela se držati podalje od skandala i modernizirati instituciju kraljevine, dopuštajući svojoj dvojici sinova da se ožene ženama iz naroda i ograničavanjem kraljevskih privilegija.

Danas je danska kraljevska porodica među najpopularnijima u svijetu, a uživa i podršku više od 80 posto Danaca.

Margareta je jedina vladajuća kraljica u Evropi, ali četiri zemlje, Belgija, Nizozemska, Španija i Švedska, imaju prijestolonasljednice.

Porodica i narod dali su joj nadimak "Daisy", a godinama je uporno tvrdila da nikada neće odstupiti.

Njen suprug, rodom Francuz, princ Henrik, bio je poznat po čestim izljevima bijesa. Više je puta izrazio razočarenje što nikad nije dobio titulu kralja nakon što mu je supruga postala kraljica.

Godine 2002. dospio je na naslovnice kad je pobjegao u svoj dvorac u južnoj Francuskoj, žaleći se da mu u Danskoj nije bilo iskazano dovoljno poštovanja. Kasnije je izjavio da ne želi biti pokopan pored svoje supruge jer joj nikada u životu nije bio ravnopravan.

Henrik je preminuo u februaru 2018, pet mjeseci nakon što se saznalo da boluje od demencije.

Margareta je pokazala istu nepokolebljivost u nedavnoj medijski popularnoj prepirci sa svojim najmlađim sinom, princem Joachimom, nakon što je 2022. njegovo četvero djece lišila prinčevskih titula u nastojanju da ograniči kraljevske privilegije.

Margreta je poznata po svojoj opuštenoj i razigranoj strani i po uključenosti u dansku kulturnu scenu. Slikarica, kostimografkinja i scenografkinja, u brojnim je prilikama sarađivala sa Kraljevskim danskim baletom i Kraljevskim danskim pozorištem.

Pohađala je Cambridge i Sorbonu, a tečno govori engleski, francuski, njemački i švedski.

Ilustrirala je nekoliko knjiga, uključujući dansko izdanje "Gospodara prstenova" J.R.R. Tolkiena, a njene slike bile su izložene u muzejima i galerijama u Danskoj i inozemstvu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.