open-navfaktor-logo
search
Zabrinjavajuće
Demografska kriza u Finskoj: Političari pozivaju žene da rađaju više djece
Prema podacima finskih državnih agencija, očekuje se da u narednom periodu u toj zemlji svaka žena u prosjeku rodi 1,32 djece, što bi bilo najniže u historiji Finske
16.10.2019. u 21:58
get url
text

Finska se posljednjih godina suočava sa sve nižom stopom nataliteta, što je posebno zabrinulo tamošnje vlasti.

Stoga neki političari u toj skandinavskoj zemlji pozivaju žene da rađaju više djece, upozorivši da se zemlja suočava sa sve nižom stopom fertiliteta. Posebno su zabrinuti zbog sve manjeg broja rođene djece kao i zbog sve izraženijeg problema starenja stanovnika.

Kako pišu finski mediji, neki zvaničnici u zemlji smatraju da bi se negativni demografski trendovi mogla negativno odraziti i na javne finansije i nacionalnu ekonomiju.

Prema podacima finskih državnih agencija, očekuje se da u narednom periodu u toj zemlji svaka žena u prosjeku rodi 1,32 djece, što bi bilo najniže u historiji Finske.

Ipak, neki političari u Finskoj smatraju da niska stopa fertiliteta neće ugroziti ekonomski progres zemlje, napominjući da su Finskoj potrebna nova rješenja kako bi se blagostanje i vitalnost mogli razviti bez stalnog porasta broja stanovnika.

Prema podacima Ujedinjenih nacija za 2019. godinu, Južna Koreja ima najnižu stopu fertiliteta u svijetu. U toj zemlji trenutno u prosjeku svaka žena rodi 1,1 dijete.

Primjera radi, u Kini u prosjeku svaka žena rodi 1,7 djece, u Indiji 2,2, SAD-u 1,8, Njemačkoj 1,6, a u Nigeru čak 7 djece. Prema podacima UN-a, globalni prosjek iznosi oko 2,5 djece.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.